Ucraina ca țară „nealiniată” ?

Președintele Victor Ianukovici și ministrul de externe Konstantin Hrișcenko

Opoziţia ucraineană a reacţionat la anunţul preşedintelui Ianucovici şi a semnat un acord de cooperare, formând „o coaliţie a forţelor de opoziţie”

Noua majoritate din Ucraina a anunţat că va adopta o lege care să întărească statului de ţară nealiniată, cum a precizat preşedintele Victor Ianucovici. O mişcare care va fi primită cu plăcere la Moscova dar care pune capăt celei mai controversate iniţiative a fostului preşedinte Iuscenco: admitera Ucrainei in NATO.
Este anuntul lui Ianucovici o surpriză ? Ileana Giurchescu
:

Nu, neutralitatea sau menţinerea statului de ţară nealiniată, a fost una din temele electorale a lui Victor Ianucovici. În ultima instanţă, Ucraina este observator în mişcarea statelor nealiniate – o poziţie intermediară, între neutralitate şi apartenenţa la o alianţă militară. Adoptarea sau renunţarea la statul de ţară nealiniată este în primul rând o decizie politică de circumstanţă. Asumarea neutralităţii pe de altă parte, este, cel puţin teoretic, o decizie de fond, definitorie a unui stat.

Revenind la actuala situaţie din Ucraina, trebuie reamintit că apropierea de NATO, susţinută de fostul preşedinte Victor Iuşcenco şi sprijinită de Statele Unite, nu a fost nici odată o iniţiativă foarte populară în Ucraina.

După cum reaminteşte si agenţia de ştiri Associated Press, a fost însă o iritare continuă pentru Rusia. Motiv pentru care, în doctrina militară adoptata recent, posibila extindere a NATO în Est este calificată drept o ameninţare serioasă la adresa securităţii Rusiei.

Opoziţia ucraineană a reacţionat imediat la anunţul preşedintelui Ianucovici şi a semnat un acord de cooperare, formând „o coaliţie a forţelor de opoziţie”- după cum a precizat Iulia Timoşenco - contracandidata lui Ianucovici în ultimele alegeri prezidenţiale. „Aşa vom putea apăra democraţia în Ucraina” - a mai declarat Timoşenco.

Mulţi analişti ucrainieni au criticat declaraţia noii majorităţi, afirmând. Precum Vadim Karasyov, directorul Institutului de Strategii Globale, că o ţară de dimensiunea şi cu poziţia Ucrainei nu poate fi o ţară nealiniată.

Declaraţia majorităţii nu cuprinde nici o referire la Uniunea Europeană – altă structură internaţională de care Ucraina a încercat să se apropie cu insistentă în timpul preşedinţiei Iuşcenco.