Premierul Vlad Filat: „Acea zi ne-a deschis tuturor o nouă perspectivă. Cea mai mare crimă pe care a făcut-o miliţianul sovietic Voronin este faptul că ne-a separat. A divizat atît de adînc societatea noastră”
Cei mai mulţi oameni a adunat mitingul de comemorare la care a fost prezentată şi macheta viitorului monument al Libertăţii care va fi ridicat peste un an în faţa Parlamentului. În faţa mulţimii au vorbit oficialii statului, lideri de partide, dar şi tineri care au participat la evenimentele de anul trecut. La miting n-a fost prezent însă niciun membru al fostei guvernări, cea care, după cum s-au exprimat vorbitorii, a provocat nemulţumirea tinerilor care au ieşit să protesteze paşnic.
Mihai Ghimpu: „Condamn acele acţiuni care au avut loc aici asupra acestor clădiri, dar pot spune cu toată tăria şi responsabilitatea că nu poartă vina acei tineri care au ieşit, cu sufletul curat, în piaţă pentru a-şi apăra viitorul său. Îmi pare rău că cei de la guvernare nu au înţeles nici atunci, nici acum, ce înseamnă un drept într-un stat de drept şi democratic, un drept al tuturor de a ieşi, de a protesta, de a-şi spune eul său pentru sau împotriva unor politici ale statului”.
Preşedintele interimar a anunţat că a semnat decretul prin care tînărul găsit mort în Piaţa Marii Adunări Naţionale în noaptea de 7 spre 8 aprilie, Valeriu Boboc este decorat post-mortem cu Ordinul Republicii.
Vlad Filat, primul ministru, a vorbit despre perspectiva unui viitor european pe care tinerii au oferit-o ţării protestînd împotriva regimului comunist: „Acea zi ne-a deschis nouă tuturor o nouă perspectivă. Una care să ne ducă nu în a lupta în continuare, o perspectivă în urma căreia noi, ca cetăţeni ai Republicii Moldova să fim o societate consolidată. Cea mai mare crimă pe care a făcut-o miliţianul sovietic Voronin este faptul că ne-a separat. A separat atît de adînc societatea noastră, i-a transformat pe cetăţeni în ai lui şi în duşmani, a pus copiii noştri de părţi diferite ale baricadelor”.
În acelaşi timp, în Grădina Publică Ştefan cel Mare mai multe publicaţii, portaluri media şi ong-uri şi-au expus într-o expoziţie articolele şi fotografiile care au imortalizat acea zi. Lîngă unul din panouri l-am întîlnit pe chişinăuianul Dumitru Novorojdin care mi-a spus că vrea să afle ce s-a întîmplat cu adevărat şi că fotografiile sînt o mărturie a realităţii fiindcă nu le poţi rescrie sau răstălmăci.
Dumitru Novorojdin: „Desigur, asta e istoria noastră, istoria care s-a scris cu sînge şi trebuie s-o vedem aşa cum este ea. Că aceşti copii, care sînt aici în formă, absolut nu-s vinovaţi. Vinovaţi sînt cei care i-au condus, care au ideologizat toate chestiunile ”
Europa Liberă: „Dar uitîndu-vă la pozele astea, ele sînt foarte diferite, ce gînduri vă vin?”
Dumitru Novorojdin: „Mă gîndesc totuşi că a venit o mică lumină, că, să fi fost regimul care a fost, nu vedeam asta astăzi”.
Cîteva zeci de oameni au ales să meargă în Piaţa Marii Adunări Naţionale să depună flori în locul unde a fost găsit cadavrul lui Valeriu Boboc, după ce au ascultat slujba de pomenire oficiată de preoţi.