Liceul „Alexandrul cel Bun” din Bender - noi șicane ale separatiștilor

În urma interdicțiilor impuse de grănicerii transnistreni, liceul nu mai primește produsele alimentare furnizate de un agent economic din Varnița

Singurul liceu cu predare în limba română cu grafie latină din Bender, liceul „Alexandru cel Bun”, se teme că ar putea fi închis de autorităţile sanitare locale. La 31 martie, şcoala cu 802 de elevi a fost inspectată de Centrul de Igienă din Bender. Inspectorii au găsit neajunsuri şi au dat un răgaz de două săptămâni pentru înlăturarea lor. Ultimatumul expiră astăzi, iar corespondenta noastră Lucia Diaconu a încercat să afle ce şanse sunt ca liceul să-şi continue activitatea.


Astăzi autorităţile sanitare din Bender n-au întreprins niciun control la liceul Alexandru cel Bun din localitate. Administraţia şcolii susţine că neregulile pe care le-a invocat Centrul de Igienă din oraş sînt minore şi nu pot fi un motiv temeinic pentru întreruperea activităţii în sediul pe care-l are acum liceul, unica şcoală din Bender care a fost reparată capital în ultimii ani. Maria Roibu, directoarea liceului, spune că i s-a reproşat că 70% din copii nu aveau şerveţele igienice şi că liceul are cea mai mare rată a îmbonăvirilor cu viroze.

Maria Roibu: Spre exemplu că la un borcănaş, în frigider, nu era pus un capac. Ei ne spun că orarul nostru nu corespunde cerinţelor Staţiei Epidemiologice. Eu le-am scris un răspuns foarte categoric. Dacă liceul nostru îşi are sediul amplasat în trei localuri, foarte departe unul de altul, şi un profesor este nevoit în aceeaşi zi să aibă lecţii într-un sector şi apoi în alt sector, e clar că nu poate să corespundă întru totul cerinţelor Staţiei Epidemiologice”.

Potrivit directoarei, din cauza interdicţiilor impuse de acelaşi centru de igienă şi de serviciul de grăniceri transnistrean, de la 4 aprilie liceul nu mai primeşte produsele alimentare pe care le furniza şcolii, în bază de contract, un agent economic din Varniţa, teritoriu administrat de autorităţile moldoveneşti. Am întrebat-o pe Maria Roibu cum motivează vameşii transnistreni acest refuz.

Maria Roibu: Nu ne spun ce motiv. Pînă acum, cînd treceam produsele, ei rezolvau adică la nivelul oraşului Bender, la vamă ziceau că se trece de la un agent economic al Moldovei la alt agent economic. Acum mi se pare că ori ei vreau să se plătească 100% pentru costul produselor, ori mai curînd, la 1 aprilie s-a început înscrierea elevilor în clasa întîi şi ei vreau să sperie lumea, să nu vină să se înscrie copiii în şcoala noastră, pentru că noi nu putem nici măcar hrăni copiii”.

Juriştii de la organizaţia neguvernamentală Promo-LEX susţin că aceste acţiuni pot fi calificate drept intimidări şi acte de discriminare, prin care sînt lezate drepturile elevilor, părinţilor şi pedagogilor din acest liceu. Pavel Postică consideră că în acest caz este vorba de mai multe încălcări ale drepturilor omului.

Pavel Postică: Faptul că au iniţiat controalele respective şi pun în pericol activitatea liceului înseamnă că e posibilă repetarea scenariului care a mai avut loc. Asta este o primă încălcare. O altă încălcare este, evident, aceea că elevilor nu li se pot acorda raţiile alimentare de care ei trebuie să beneficieze. Evident că liceul care este sub jurisdicţia organelor constituţionale nu poate procura produse alimentare de la agenţi economici care nu sînt înregistraţi în conformitate cu legislaţia. De aceea, ei şi procură de la agenţii care sînt din partea dreaptă, care activează în baza legală ”.

Demersurile pe care le-a făcut directoarea liceului către Ministerul Educaţiei încă la 6 aprilie deocamdată nu au dat rezultate.

Cele trei şcoli cu predare în limba română din Transnistria au depus plîngere la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului împotriva RM şi Federaţiei Ruse pe motiv că le sînt încălcate drepturile. În 2004 aceste şcoli care se află sub jurisdicţia autorităţilor constituţionale ale RM au fost ameninţate cu evacuarea şi cu sistarea activităţii de către autorităţile transnistrene. Şi astăzi, liceul Evrica din Rîbniţa îşi desfăşoară activitatea în altă clădire, iar elevii şi profesorii de la liceul Ştefan cel Mare şi Sfînt din Grigoriopol sînt nevoiţi să se deplaseze zilnic în localitatea Doroţcaia din raionul Dubăsari ca să poată studia în limba română.

Misiunea OSCE din Moldova care a mediat conflictul din 2004 are în atenţia sa aceste şcoli. Matti Sidoroff spune că deocamdată misiunea OSCE nu poate face declaraţii publice asupra acestui caz. Matti Sidoroff: Noi urmărim permanent situaţia. Altceva nu pot să spun. Nu avem o declaraţie specială la tema asta deocamdată. Trebuie să studiem şi noi independent ”.

Experţii susţin că în aceste cazuri doar Comisia Unificată de Control poate realmente să soluţioneze situaţia. Această comisie care este reprezentată de cele trei părţi - R. Moldova, Rusia şi Transnistria - a fost creată încă în 1992 şi are ca scop să asigure reglementarea paşnică a conflictelor.