București: Mihai Ghimpu cere UE să considere aderarea Moldovei un caz special în condițiile noi create în regiune

Aflat într-o vizită de două zile la Bucureşti, preşedintele interimar Mihai Ghimpu s-a întâlnit la Cotroceni cu omologul său român Traian Băsescu,ocazie cu care a fost semnată o declaraţie comună privind instituirea unui parteneriat strategic vizînd integrarea Republicii Moldova în Uniunea europeană.
Preşedintele Traian Băsescu a remarcat: ”Cu exact 10 ani în urmă, la Chisinau era parafat tratatul de parteneriat „privilegiat” între România şi Republica Moldova, care a rămas fără consecinţe. Informaţii despre acel tratat puteţi găsi în rubrica de arhiva istorică, de pe pagina de internet a Europei libere”.

Vorbind în plenul parlamentului român, Mihai Ghimpu a îndemnat Uniunea Europeană să considere aderarea Republicii Moldova drept „un caz special...în condiţiile geostrategice nou create în regiune”. Ghimpu a pledat şi pentru o implicare mai activă a Uniunii europene în rezolvarea conflictului transnistrian.

În pregătirea aderării României la spaţiul Schengen, încă de anul viitoar, Ghimpu a cerut să fie simplificată procedura de acordare a vizelor, mai ales să se renunţe la obligativitatea unei invitaţii notariale şi a dovezii de a poseda 500 de euro.

România şi Republica Moldova au semnat acordul prin care Chisinăul primeşte un ajutor nerambursabil de 100 de milioane de euro, pentru dezvoltarea infrastructurii.