1.05 - Chișinău: 1 Mai. Voronin și nostalgia după regimul sovietic

În discursul său, Voronin a deplâns destrămarea fostei URSS şi apunerea „perioadei fericite, când populaţia îşi primea salariile şi pensiile cu regularitate, beneficia de învăţământ şi asistenţă medicală gratuite.”

1 mai 2000

Actualitatea în Republica Moldova.

1 mai. Voronin elogiază regimul sovietic.

Edgar Șelaru: Astăzi, ziua de 1 mai a prilejuit la Chişinău un miting, organizat de Partidul Comuniştilor, la care au luat parte aproximativ o mie de persoane. Vorbind la mitingul de solidaritate şi protest, cum a fost întitulat, liderul comuniştilor, Vladimir Voronin, a condamnat reformele democratice şi a lăudat vechiul regim sovietic. Manifestanţii, majoritatea oameni în vârstă, purtau steaguri roşii cu secera şi ciocanul, portrete ale lui Lenin şi lozinci bine cunoscute celor trecuţi acum de prima tinereţe. Radu Benea a fost la miting şi relatează.

Mitingul, organizat de Partidul Comuniştilor cu prilejul zilei de 1 mai, a întrunit în scuarul Operei Naţionale, din centru Chişinăului, aproximativ o mie de persoane, în special veterani ai celui de-al doilea război mondial şi pensionari. Iniţiativa de participare la miting a fost lansată de liderul comuniştilor, Vladimir Voronin, încă în ajun de la Televiziunea naţională, nu înainte de a se adresa telespectatorilor cu Hristos a Înviat şi cu cele mai bune urări, prilejuite de sărbătoarea Sfintelor Paşti.

Mitingul de astăzi, însă, a păstrat atmosfera acţiunilor de acest fel din perioada sovietică, întrunind toate elementele necesare – cântece de proslăvire a partidului şi a oamenilor muncii, steguleţe şi panglici roşii, pancarde cu inscripţii de felul „slavă muncii”, „proletari din toate ţările, uniţi-vă”, scrise majoritatea în limba rusă, mai mulţi participanţi purtând drapelul fostei URSS şi portre ale lui Vladimir Ilici Lenin.

Deşi liderul Partidului Comuniştilor din Republica Moldova, Vladimir Voronin, declara jurnaliştilor, înainte de începerea acţiunii, că aceasta nu poartă un caracter nostalgic şi vine pentru a îndemna populaţia să mediteze la situaţia în care se află acum Republica, în discursul său, el a deplâns destrămarea fostei URSS şi apunerea „perioadei fericite, când populaţia îşi primea salariile şi pensiile cu regularitate, beneficia de învăţământ şi asistenţă medicală gratuite.”

Totodată Voronin a criticat dur cursul reformelor democratice, adoptat de Republica Moldova după declararea independenţei şi a îndemnat populaţia să se opună acestor procese, manifestând solidaritate. Voronin a atacat vehement în special pe liderii democraţi, care, în opinia sa, sunt principalii responsabili de situaţia de criză socială şi economică, în care se află Republica: „Ăti tac-nazîvaemîie demacratî spasobnî izmeniti tolico v hudşemu...

„Toţi aşa-zişi democraţi sunt capabili să schimbe situaţia doar spre rău, aşa cum ne-am putut convinge pe parcursul ultimilor ani, după exemplul tuturor acestor sneguri, moşani, matei, ciubuci, diacovi, sturzi şi altora. Distrugătorii nu sunt capabili să construiească, ci numai să jefuiască şi să se lupte la nesfârşit pentru a ajunge la ospăţul puterii”, a declarat Voronin.

Să precizăm că Partidul Comuniştilor acum o jumătate de an a jucat un rol decisiv în demiterea Guvernului Sturza, format din componentele Alianţei pentru Democraţie şi Reforme, după care pentru prima dată de la accederea sa în Parlament a avut posibilitatea să participe la formarea şi instalarea unui cabinet de miniştri. De poziţia comuniştilor, potrivit mai multor observatori politici, depinde şi votarea sau nevotarea de către Legislativ a iniţiativei de modificare a Constituţiei privind sistemul parlamentar de guvernare.

Legat de această iniţiativă, dar şi de cea lansată de şeful statului privind sistemul prezidenţial de guvernare, Voronin a declarat că, în opinia sa, la ora actuală nu este important ce formă de guvernământ va exista în Republica Moldova, ci are o mai mare însemnătate ceea ce el a numit „întărirea pe verticală a puterii” pentru a se obţine o maximă eficienţă a acesteia.

În final, vom preciza că la mitingul de astăzi au participat şi reprezentanţi ai altor formaţiuni politice, între care liderul fostului partid de guvernământ, Partidul Democrat Agrar, Anatol Popuşoi.

Din Chişinău, Radu Benea, Radio Europa Liberă.