Sochi: premierii Rusiei și Ucrainei discută între altele posibilitatea fuziunii companiilor Gazprom și Naftogaz

Premierii Rusiei si Ucrainei s-au intilnit la Sochi pentru a discuta pe mai departe colaborarea dintre cele doua tari. Vladimir Putin si Mikola Azarov au avut pe agenda colaborarea in domeniul energetic si al industriei aviatice. Vladimir Putin a propus contopirea companiei ruse de gaz Gazprom cu cea mai mare companie de gaze din Ucraina, Naftohaz.

Vladimir Putin: ”L-am informat pe premierul Azarov ca am semnat astazi ordinul prin care am anulat taxele vamale pentru gaz, ceea ce deschide calea pentru punerea in practica a noilor noastre intelegeri. Si am mai facut o propunere care merita luata in seama. Am vorbit despre integrarea in domeniul nuclear. Suntem pregatiti sa facem acelasi lucru si in domeniul gazelor naturale. Am propus sa unim Gazpromul cu Naftogaz”

Presedintele Gazprom Aleksei Miller a pus ca va discuita chestiunea dupa vacanta de 1 mai. Putin a mai anuntat si ca banca de stat VTB e gata sa ofere Ucrainei 500 de milioane de dolari imprumut ca sa faca fata situatiei sale economice dificile.

In parlamentul de la Kiev, au avut loc ciocniri violente intre parlamentari la aprobarea acordului referitor la extinderea inchirierii bazei militare de la Sevastopol Rusiei in schimbul reducerii pretului la gazele rusesti cu 30 la suta.