5.05 - Chișinău: Proiectul de lege privind modificarea Constituției

Președintle Petru Lucinschi cu Vladimir Putin la Moscova

Proiectul propune, între altele, ca preşedintele R. Moldova „să exercite puterea executivă în modul prevăzut de Constituţie şi să vegheze la respectarea Constituţiei, a drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului.”

5 mai 2000

Actualitatea în Republica Moldova
.

Proiectul de lege privind modificarea Constituției.

Edgar Șelaru: Un comunicat al Preşedinţiei a anunţat, că şeful statului a depus astăzi la Curtea Constituţională Proiectul de lege privind modificarea Constituţiei. Comunicatul Preşedinţiei conţine şi propunerile cuprinse în proiect şi precizează, că documentul a fost perfectat în baza propunerilor Comisiei mixte pentru definitivarea proiectului de modificare a Constituţiei, organism care cuprinde reprezentanţi ai Preşedinţiei, ai Parlamentului şi ai Comisiei de la Veneţia de pe lângă Consiliul Europei. Anunţul a provocat, însă, imediat reacţii critice. Unii parlamentari au declarat, că de fapt, Comisia mixtă nu ajunsese la o variantă definitivă a documentului şi că reprezentanţii Comisiei de la Veneţia nu s-au pronunţat încă asupra variantelor propuse. De la Chişinău relatează Radu Benea.

Preşedinţia a anunţat astăzi că preşedintele Petru Lucinschi a depus la Curtea Constituţională Proiectul de lege privind modificarea Constituţiei. Un comunicat oficial precizează, că documentul a fost perfectat în baza propunerilor Comisiei mixte pentru definitivarea proiectului de modificare a Constituţiei, sub egida Comisiei de la Veneţia.

Proiectul de lege propune, între altele, ca preşedintele Republicii Moldova „să exercite puterea executivă în modul prevăzut de Constituţie şi să vegheze la respectarea Constituţiei, a drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului.” Totodată, se mai propune ca „Guvernul, care este organul colegial al puterii executive şi este subordonat preşedintelui Republicii Moldova, să se afle, de asemenea, sub controlul Parlamentului, să poarte responsabilitatea atât în faţa preşedintelui Republicii, cât şi a Parlametului, iar membrii Guvernului să poarte responsabilitatea personală în faţa preşedintelui Republicii Moldova şi a primului ministru.”

Şeful statului mai propune reducerea numărului de deputaţi de la 101 până la 100, precum şi modificarea sistemului electoral. Sistemul electoral existent, pe o singură circumscripţie, se propune să fie transformat în unul mixt - 70 de deputaţi să fie aleşi pe circumscripţii uninominale şi numai 30 pe o singură circumscripţie, numită naţională. Preşedintele Petru Lucinschi solicită dreptul de a-l numi pe primul ministru, după consultarea grupurilor parlamentare şi după alegerea acestuia de către Parlament, precum şi dreptul de a numi membrii Guvernului, la propunerea Parlamentului.

În scopul excluderii posibilităţii apariţiei vidului de putere, se spune în comunicat, proiectul prevede o nouă procedură constituţională, numită „moţiunea de cenzură constructivă”, prin care Parlamentul, în cazul exprimării unui vot de neîncredere primului ministru, ceea ce nu implică demisia întregului cabinet, propune şefului statului candidatura premierului pentru a fi numită de către acesta. În motivaţia, expusă în comunicatul oficial, se menţionează, că proiectul de lege, avansat de şeful statului „conţine soluţii constituţionale necesare şi eficiente pentru sporirea operativităţii puterii executive şi consolidarea statutului Guvernului, oferă soluţii pentru diminuarea crizelor politice şi excluderea crizelor guvernamentale prin instituirea unui mecanism de guvernare viabil şi eficient, care ar funcţiona în condiţii de stabilitate.”

După anunţul făcut astăzi de Preşedinţie, mai mulţi deputaţi, cu care am stat de vorbă, ne-au declarat, că iniţiativa lui Petru Lucinschi privind modificarea Constituţiei se discuta încă până nu demult în Comisia mixtă, alcătuită din reprezentanţi ai instituţiei prezidenţiale, parlamentari şi ai Comisiei de la Veneţia. Mai mult, discuţiile încă nu au fost încheiate, iar documentul nu a fost definitivat din cauza divergenţelor care mai existau. Iată cum au apreciat acţiunea preşedintelui Republicii deputatul Anatol Ciobanu, pe listele Blocului pentru o Moldovă Democratică şi Prosperă, şi deputatul Sergiu Mocanu, din partea Convenţiei Democrate.

Anatol Ciobanu: „Preşedintele a pedalat, pur şi simplu, fără să aştepte decizia finală a experţilor. Nu, nu înţeleg care-i graba. Posibil, se intenţionează totuşi să se meargă concomitent la alegeri prezidenţiale şi un referendum constituţional concomitent, cu toate că legea nu permite.”

Sergiu Mocanu: „Adresarea preşedintelui în Curtea Constituţională, se pare, că este un act în disperare a domnului preşedinte, pentru că Comisia mixtă nu a ajuns încă la o variantă definitivă. Cu atât mai mult, Comisia de la Veneţia nu s-a pronunţat în acest sens, printr-o decizie definitivă a acestei Comisii. Dincolo de asta, nu s-a discutat nici în Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei. Adică, procesul de definitvare şi găsire a unui compromis în această problemă a fost întrerupt prin această iniţiativă a domnului preşedinte. Trebuie să înţelegem, că domnul preşedinte a hotărât să meargă hotărât în intenţia lui, chiar ingnorând nişte norme. O imagine negativă, care poate fi creată Republicii Moldova prin acest act.”

Din Chişinău, Radu Benea, Radio Europa Liberă.