Declarația video a lui Ernest Vardanean făcută sub presiune

Într-o declaraţie făcută Europei Libere, soţia ziaristului arestat, Irina Vardanean, a spus că soţul său arată „foarte slăbit” în înregistrarea video transmisă de transnistreni. Iar avocatul Alexandru Postică, de la asociaţia Promo-Lex, care se ocupă de acest caz fără să aibă acces la Vardanean, a spus presei de la Chişinău că declaraţia video a fost făcută sub presiune, dacă nu chiar sub tortură.

O ipoteză asemănătoare a fost exprimată și de Elena Vidal, directoarea biroului european și post-sovietic al organizației „Reporters Sans Frontières”, într-un interviu cu Europa Liberă și după spusele căreia „confesiunea lui Vardanean este profund tulburătoare. Ea amintește de acele vremuri cînt oamenii erau forțați să recunoască în public că erau dușmani ai statului”.

Contactat de Europa Liberă, reprezentantul Moldovei în Comisia Unificată de Control, Ion Leahu, despre care Vardanean spune în înregistrarea video că l-ar fi forţat să lucreze pentru SIS, a refuzat să comenteze această acuzaţie si a sugerat că ea ar avea legatura cu conditiile dure in care este tinut arestatul.