Kiev: Medvedev și Ianucovici pledează pentru soluționarea problemei transnistrene „pe calea unui dialog între părți egale”

Rusia si Ucraina considera ca problema transnistreana poate fi rezolvata numai prin mijloace politice pasnice si indeamna partile sa se abtina de la actiuni unilaterale, se spune in declaratia comuna semnata luni, la Kiev, de presedintii Medvedev si Ianucovici.

In declaratia citata de agentia rusa de stiri Ria-Novosti, se mai spune ca solutia poate fi atinsa „pe calea unui dialog intre parti egale in scopul identificarii unui statut special garantat al Transnistriei, in baza suveranitatii si integritatii teritoriale a Moldovei, a neutralitatii sale constitutionale si crearii unui spatiu de drept, economic si de aparare unic“.

Moscova si Kievul vor continua sa-si coordoneze eforturile de restabilire a increderii intre Republica Moldova si Transnistria si „indeamna partile sa se abtina de actiuni unilaterale, capabile sa complice situatia in regiune si perspectivele reglementarii“.

In declaratia presedintilor Rusiei si Ucrainei este subliniat „rolul stabilizator al actualei operatiuni de mentinere a pacii in regiune“ si e lansat indemnul la o „interactiune constructiva a tuturor componentelor sale“, fiind amintita, in context, declaratia din 18 mai 2009 de la Moscova semnata de Voronin si Smirnov.

Totodata, Moscova si Kievul „intentioneaza sa contribuie, in colaborare cu partenerii internationali, la crearea conditiilor necesare pentru relansarea negocierilor politice in formatul 5+2 in problema transnistreana. Medvedev si Ianucovici si-au exprimat convingerea ca discutiile si colaborarea in formatul 5+2 „sunt capabile sa accelereze atingerea unei solutii cuprinzatoare si durabile a reglementarii politice pe Nistru“, se mai spune in declaratia semnata de cei doi sefi de stat la Kiev.