Premierul Vlad Filat a cerut omologului său de la Moscova retragerea trupelor ruse din Transnistria

Premierul Vlad Filat a declarat Europei Libere că omologul său rus, Vladimir Putin nu a avut vreo reacţie faţă de noua cerere a guvernului moldovean pentru retragerea trupelor ruseşti din stânga Nistrului. Cei doi prim miniştri au avut o întrevedere bilaterală vineri seara în marginea summit-ului CSI de la Sankt Petersburg.

„Nu am ajuns să văd entuziasm sau soluţii. Am transmis mesajul foarte clar, acest mesaj a fost recepţionat fără ca să pot spune astăzi că am convenit asupra unei soluţii”, a declarat Vlad Filat azi dimineaţă.

Premierul moldovean s-a arătat nedumerit de declaraţiile despre instabilitatea politică din Moldova făcute de Vladimir Putin într-un interviu televizat după întrevedere. Putin a comparat situaţia politică din Moldova cu cea din Kirghizstanul condus de un guvern interimar în urma violenţelor din aprilie anul curent.

„Nu pot spune de unde vine această afirmaţie sau contextul în care a fost făcută”, a declarat Europei Libere, Vlad Filat. El a spus că a discutat „de la egal la egal” cu Vladimir Putin şi nu a sesizat din partea acestuia „reticenţe în asumarea anumitor responsabilităţi” în relaţia cu guvernul de la Chişinău.