Diplomatul american David Kramer despre eventuale pagube colaterale legate de viitoarea prezență în România a scutului anti-rachetă

David Kramer, fost asistent al Secretarului de stat pentru Europa si Eurasia in administratia republicana, a laudat politica administratiei Obama fata de Republica Moldova si de noile autoritati. Intr-un interviu cu radio Europa Libera, David Kramer a spus ca „ in raport cu Moldova politica administratei trebuie laudata, ea sustine noua guvernare prin programul Provocarile Mileniului.

David Kramer a mai spus ca in acest moment, Statele Unite si Uniunea Europeana nu pot face mai mult in problema Transnistriana decat sa ceara reluarea negocierilor 5 plus 2 si retragerea trupelor rusesti. La acest capitol, Kramer atrage atentia ca Republica Moldova ar putea sa aibe de suferit “pagube colaterale”, pricinuite de decizia Romaniei de a gazdui elemente ale scutului antiracheta american.

David Kramer: ”S-ar putea ca Rusia sa foloseasca acest pretext pentru a argumenta ca trebuie sa-si mentina prezenta militara in Transnistria, si este de asteptat ca Transnistria sa foloseasca si ea acest argument”. In interviul in exclusivitate cu postul nostru de radio, Kramer a criticat in acest context politica administratiei Obama in Europa de Est, sustinand ca este atat de preocupata de strategia relansarii relatiei cu Rusia incat ignora alte tari din regiune.