Foaie de parcurs pentru un candidat codaș la capitolul democrație

Dmitry Medvedev și Catherine Ashton

Analiști occidentali încearcă să explice indulgența Uniunii Europene față de cererea Moscovei de a obține un regim liberalizat de vize
La reuniunea la virf Uniuniea Europeana – Rusia de la Rostov pe Don de duminica si luni, Rusia va obtine, dupa toate probabilitatile, o asa numita „ foaie de drum” pentru ridicarea vizelor cetatenilor rusi in tarile UE. Rusia va considera aceasta decizie drept un succes al politicii sale externe, cu atit mai mult cu cit tari care sunt mai avansate din punct de vedere al reformelor democratice, precum Georgia si Moldova, ar putea obtine acelasi tratament ceva mai tirziu. Este posibil ca Ucraina sa obtina si ea „foaia de drum” pentru liberalizarea vizelor imediat dupa Rusia. Corespondentul Europei Libere Ahto Lobiakas a stat de vorba pe acest subiect cu doi experti internationali despre cum a reusit Rusia sa ajunga in aceste atit de bune relatii cu Uniunea Europeana, inaintea Moldovei si Georgiei, de exemplu.

Andrew Wilson, analist al Consiliului European pentru Relatii Externe cu sediul la Londra, crede ca la Rostov pe Don, cuvintul de ordine va fi pragmatismul.

Andrew Wilson: ”Intilnirea la virf de la Stockholm, ultimul summit Uniunea Europeana – Rusia, pare sa fi marcat momentul depasirii multor divergente si acum a venit vremea lansarii unei agende pozitive”.

Din noiembrie 2009, de la acea reuniune la virf, spune expertul de la Londra, au avut loc o serie de schimbari : pe de-o parte, dinspre Uniunea Europeana, sa incalzit relatia dintre Varsovia si Rusia, apoi tarile baltice au adoptat si ele o atitudine mai pragmatic fata de Rusia si, nu in ultimul rind, la presedintia prin rotatie a Uniunii Europene sunt Spania si Belgia, doua tari cu atitudini prietenoase fata de Moscova. Si de aceea, crede Andrew Wilson, la toate reuniunile care au precedat summitul de la Rostov pe Don, diplomatii si oficialitatile Uniunii Europene au evitat subiectele „ spinoase” precum drepturile omului, situatia din Caucazul de Nord, sau conflictele inghetate din asa numita vecinatate apropiata a Rusiei. Iar tacerea Uniunii Europena bunaoara fata de existenta acestor conflicte inghetate in care Rusia are un cuvint greu de spus, l-a facut pe ambasadorul Moscovei la Bruxelles sa declare cu seninatate presei ca in Georgia nici n-ar mai exista „ conflicte inghetate”.

Pyotr Kaczynski, de la Centrul pentru Studii Politice Europene de la Bruxelles, crede o alta explicatie a incalzirii relatiilor dintre Uniunea Europeana si Rusia este ca ambele parti au inteles ca trebuie sa isi armonizeze politica intr-o lume multipolara.

Pyotr Kaczynski: ”Atit Uniunea Europeana cit si Rusia au realizat ca trebuie sa se apropie mai mult si sa colaboreze mai bine pentru a aborda cu mai multa eficienta problemele globale, pentru ca amindoua, in multe domenii, au fost depasite de puterile emergente precum China sau India”.

In baza acestui principiu, la Rostov pe Don se asteapta sa se puna bazele unui asa numit „ Parteneriat pentru Modernizare” care va fi axat mai ales pe colaborarea in domeniul stiintei, tehnologiei informatiei, explorarii spatiale si comunicatiilor. Uniunea Europeana mai spera, scrie corespondentul nostru, ca Rusia sa accepte reforme economice structurale bazate pe legile economiei de piata. Rusia nu se gindeste neaparat la acelasi lucru dar are nevoie de sprijin tehnologic occidental pentru a-si atinge scopurile si vede aceasta cooperare ca de la egal la egal.

Pyotr Kaczinski spune ca in relatia dintre Moscova si Bruxelles, principalul obstacol a fost lipsa de incredere din ambele parti. Chiar daca au fost facuti pasi in directia cistigarii acestei increderi, la ultima dezbatere din 10 mai cu partenerii europeni, ministrul polonez de externe Radek Sikorski a sustinut cu vehementa ca Uniunea Europeana trebuie sa acorde credit Rusia numai daca obtine garantii serioase din partea Moscovei. Sikorski a fost in mod deosebit critic fata de ideea de a acorda aceasta „ foaie de parcurs” pentru liberalizarea vizelor Rusiei inaintea tarilor din Parteneriatul Estic al Uniunii Europene, tari care fac eforturi si au inregistrat succese pe calea reformelor.

Andrew Wilson crede ca astfel Rusia ajunge intr-o situatie privilegiata, fara a face nici un fel de reforme, si s-ar putea crea un precedent periculos: ”Exista un pericol in aceasta abordare. Daca Rusia obtine foaia de parcurs pentru liberalizarea vizelor si daca si Ucraina o va obtine, atunci se pune in pericol insasi principiul conditionarii. Si aceasta pare sa fie calea aleasa”.

Pe de alta parte, exista promisiunile ferme ale Bruxelles-ului ca foi similare de parcurs vor obtine in curind si Ucraina si Moldova. Dar, pina se va intimpla asta, scrie corespondentul nostru, apare clar ideea unor „invinsi” si a unor „ invingatori”. Iar intre invinsi, cel mai notabil caz este al Georgiei, tara laudata constant pentru reformele sale democratice. Decizia Uniunii Europene va insemna o lovitura serioasa data confruntarii psihologice dintre Moscova si Tbilisi.