CA amînă procesul intentat de laici împotriva referendumului ortodox

Iurie Ciocan (CEC)

Secretarul CEC Iurie Ciocan declară că pînă la verdictul definitiv, grupul de inițiativă pentru introducerea în școli a religiei ca obiect obligatoriu, poate demara acțiunea de strîngere de semnături




Curtea de Apel a amânat din nou astăzi luarea unei decizii în procesul intentat de un grup de reprezentanţi ai societăţii civile împotriva referendumului pentru predarea obligatorie a ortodoxiei în şcoli. Începute vineri, audierile în acest proces, care implică societatea civilă, autorităţile electorale şi grupul pentru referendum condus de Valeriu Pasat, au fost amânate din cauza agendei încărcate a curţii. Pe de altă parte, grupul Pasat spune că n-a început să adune semnături pentru că deocamdată nu au la mînă legitimaţiile pentru persoanele care se vor ocupa de acest lucru.

Secretarul CEC Iurie Ciocan spune că instituţia pe care o reprezintă nu împiedică în niciun fel demararea colectării de semnături chiar dacă este chemată în instanţă şi a tipărit atît formulare pentru liste de subscripţie cît şi legitimaţiile pentru persoanele mandatate cu adunarea de semnături. Grupul care iniţiază referendumul este liber oricînd să le ridice de la CEC, spune Iurie Ciocan, precizînd totodată că instanţa de judecată a respins cererea ong-iştilor de a suspenda executarea hotărîrii CEC-ului pînă la decizia finală, prin urmare grupul în frunte cu Valeriu Pasat este în drept să înceapă colectarea de semnături, ghidîndu-se de hotărîrea adoptată de CEC.

Ce se se va întîmpla dacă instanţa va da dreptate celor care contest legalitatea deciziei CEC? l-am întrebat pe Iurie Ciocan.

Iurie Ciocan: “Depinde, dacă hotărîrea lor e definitivă, înseamnă că noi le retragem actele acestui grup de iniţiativă şi ei nu mai sînt în drept să întreprindă careva măsuri. Vreau să vă zic că hotărîrea Curţii de Apel nu-i definitivă. Mai este şi Curtea Supremă, aşa că fie o parte, fie alta o să conteste hotărîrea Curţii de Apel”.

Grupul pentru iniţierea referendumului are la dispoziţie, începînd cu ziua de azi 14 iunie, trei luni pentru colectarea a cel puţin 200 000 de semnături, ca să poată revendica anunţarea de către parlament a unui plebiscit.

După ce Valeriu Pasat, care se află în fruntea grupului pentru iniţierea referendumului şi-a anunţat intenţia să creeze un partid politic care ar obţine între altele introducerea predării obligatorii a bazelor ortodoxiei în instituţiile preuniversitare şi direcţionarea societăţii spre valorile ortodoxiei, fostul director al SIS a devenit ţinta unor acuze că s-ar folosi de referendum în alte scopuri decît cele declarate, iar în spatele său ar sta Kremlinul şi Patriarhia rusă.

Purtătorul său de cuvînt, Dmitrie Ciubaşenco a declarat astăzi că cele două iniţiative nu se suprapun: “Aceste două proiecte vor merge paralel în timp. Însă oamenii care vor colecta semnături pentru referendum şi pentru partid vor fi diferiţi”.

Amintim că grupul care se declară promotor al statului secular a acţionat CEC în judecată după ce instituţia în cauză a legitimat grupul de iniţiativă mandatat să adune semnături pentru organizarea referendumului. Contestatarii susţin că CEC n-a respectat procedurile legale de acreditare a grupului de iniţiativă.