28.06 - Chișinău: Reforma forțelor armate în discuția guvernului

Guvernul a aprobat Concepţia reformării forţelor armate; până în 2012 structurile militare ale R. Moldova vor fi reorganizate conform standardelor europene.

28 iunie 2000

Actualitatea în Republica Moldova.

Reforma forțelor armate în discuția guvernului.

Dan Ionescu: Înainte de a trece la subiectul următor, să menţionăm că astăzi la Bucureşti, ministrul de Externe român, Petre Roman, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă, că principalele teme ale viitoarei preşedinţii româneşti a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa vor fi Kosovo, Bosnia şi Herţegovina, Caucazul, cu accent pe Cecenia, Georgia şi Nagorno-Karabah, Asia Centrală şi Transnistria. În ceea ce priveşte dialogul privilegiat cu Republica Moldova, diplomaţia de la Bucureşti consideră, că o acţiune primordială este încercarea de a obţine eliberarea grupului Ilaşcu, după opt ani de detenţie.

Şi acum să trecem la şedinţa de astăzi a Guvernului de la Chişinău, unde au fost abordate o serie de probleme importante, printre care reforma forţelor armate. Mai multe de la Alexandru Eftode
.

Guvernul a aprobat astăzi Concepţia reformării forţelor armate, care presupune că până în anul 2012 structurile militare ale Republicii Moldova vor fi reorganizate conform standardelor europene. Concepţia prevede, între altele, o delimitare clară între structurile administrative şi cele pur militare ale forţelor armate, reducera numărului de ostaşi în termen şi majorarea numărului celor angajaţi prin contract.

Potrivit documentului, trupele de grăniceri vor trece în subordinea Ministerului Apărării. Precizăm, că grănicerii constituiau un departament al Securităţii naţionale până la reorganizarea acestuia, la sfârşitul anului trecut, în Serviciul de informaţii şi securitate. Concepţia aprobată astăzi prevede, de asemenea, că sumele alocate pentru forţele armate din buget vor creşte treptat, astfel încât în 2012 să constituie 0,7 la sută din Produsul Intern Brut. În prezent aceste sume sunt 0,4 procente din PIB. Documentul nu stipulează costurile nominale pe care le presupune reforma militară. Acestea vor deveni cunoscute abia după elaborarea unui pachet de legi şi acte normative, care vor prevedea modul de realizare a Concepţiei.

Ministrul Apărării, Boris Gămurari, a declarat în şedinţa Guvernului, că reformarea forţelor armate este necesară inclusiv pentru asigurarea securităţii militare a Republicii Moldova, în situaţia în care pe teritoriul său sunt dislocate formaţiuni paramilitare, controlate de administraţia secesionistă de la Tiraspol, dar şi grupul operativ de trupe ruse.

Boris Gămurari: „Oportunitatea reformei militare în Republica Moldova este determinată de existenţa unui diferendum teritorial la adresa suveranităţii, integrităţii şi independenţei Republicii, cum ar fi formaţiunile paramilitare din Transnistria, necontrolate de oficialităţile Republicii, grupurile operative şi altele.”

Să precizăm, că efectivul armatei autoproclamate republici nistrene se ridică la 10 mii de ostaşi şi ofiţeri, în timp ce grupul operativ de trupe ruse numără 2 500 de militari. În acelaşi timp, forţele armate ale Republicii Moldova sunt formate din 8 500 de militari şi 2 400 de angajaţi civili. O treime dintre aceştea sunt angajaţi prin contract, iar restul sunt ostaşi în termen. Ministrul Gămurari a mai spus, că pentru întreţinerea unui ostaş moldovean, bugetul suportă anual cheltuieli de 600 de dolari, în timp ce Rusia şi România cheltuie câte 4 000 de dolari pentru fiecare militar.

Solicitat de noi să precizeze ce înseamnă reformarea forţelor armate conform standardelor europene, Boris Gămurari a spus: „Ministerul Apărării din martie anul acesta de acum lucrează în spiritul acesta european. Fiindcă ministrul Apărării, eu ca persoană civilă, în conducerea armate, şi prezint interesul întreg..., nu vreau să vorbesc de euroatlantic. Eu vorbesc de aceea, că noi mergem în pas cu experienţa, care este acumulată de armatele clasice ale Europei. Deaceea, Ministerul Apărării este Ministerul Apărării, este conducerea civilă a armatei, dar statul major are răspundere deplină, adică o responsabilitate deplină, absolută, a pregătirii, a gătinţei de luptă. ”

Tot în şedinţa de astăzi, Guvernul a adoptat hotărârea de privatizare, prin concurs investiţional deschis, a regiei de termoficare a municipiului Chişinău, Termocom. Prin aceeaşi decizie, Executivul a anulat o datorie a regiei faţă de buget, în valoare de 700 milioane de lei. După această operaţiune, Termocom, care dispune de două centrale electrice de termoficare, are datorii de aproape 250 de milioane de lei faţă de furnizorii de combustibil, iar beneficiarii regiei îi datorează aceeaşi sumă.

Cabinetul de miniştri a decis şi reorganizarea Termocomenergo, care asigură cu apă caldă şi căldură întreaga Republică, cu excepţia Chişinăului. Termocomenergo a fost divizată în 10 regii autonome judeţene. Guvernul a lichidat o datorie de 210 milioane de lei a acestei întreprinderi faţă de buget.

În finalul şedinţei, Guvernul a dispus alocarea a 110 mii lei pentru achitarea cheltuielilor legate de vizita în Republica Moldova a preşedintelui Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, care s-a aflat la Chişinău în jur de 15 ore. Masa membrilor delegaţiei oficiale a Federaţiei Ruse la un reastaurant francez din Chişinău a costat aproape 26 mii de lei, iar o excursie a oficialilor ruşi la Beciurile de la Cricova peste 10 mii lei. Să precizăm că, potrivit comunicatelor de presă, delegaţia oficială, care-l însoţea pe preşedintele rus, număra între 7-15 persoane.

Să menţionăm, de asemenea, că în seara zilei de astăzi Cabinetul de miniştri s-a întrunit într-o şedinţă cu uşile închise, în care a examinat Regulamentul Serviciului de Securitate şi Informaţii. Documentul se referă la organizarea internă şi funcţionarea Serviciului.

Din Chişinău, Alexandru Eftode, pentru Radio Europa Liberă.