Acordul prevede termene mai mari pentru mai multe categorii de vize, taxe mai mici pentru moldoveni şi permis de şedere de 5 ani pentru cetăţenii americani cu reşedinţă în Moldova.
Noul regim de vize îi favorizează întîi de toate pe tinerii care merg la studii în SUA pentru mai mulţi ani dar şi persoanele care au contracte de muncă pe termen lung. Ambasadorul SUA în RM Asif J. Chaudhry spune că de-acum încolo aceste categorii de cetăţeni moldoveni îşi vor putea lua viză pentru 5 ani, cu intrări multiple, fără a plăti taxe suplimentare.
Asif J. Chaudhry: ”Iată cum va funcţiona acest acord în cazul studenţilor, bunăoară. Aceştia erau eligibili pentru a primi viza studenţească. Pe lîngă taxa consulară, ei trebuiau să plătească o taxă adăugătoare pentru a obţine viza pentru 3, 6 sau 12 luni. Asta a fost în trecut. Viza era cu o singură intrare. Dacă studenţii intenţionau să se întoarcă în RM din anumite motive, ei erau nevoiţi să aplice încă o dată pentru viza SUA. Graţie acordului semnat, studenţii vor avea posibilitatea să beneficieze de o viză cu durata de pînă la 5 ani, cu intrări multiple, ceea ce le va permite să stea mai mult timp cu cei dragi.
Acest acord va da posibilitate şi celor care muncesc în SUA să obţină şedere legală pe durata a cel puţin 5 ani pe teritoriul ţării. Se ştie că un număr important de moldovenii plecaţi cu viză de muncă în SUA au ales să rămînă acolo ilegal după expirarea vizei din teamă că nu vor putea obţine o altă viză în loc.
Este şi cazul lui Alecu Ciubotaru care a rămas să muncească în SUA pe durata a 6 ani peste termenul legal de 2 luni, fără să-şi fi văzut familia toţi aceşti ani.
Alecu Ciubotaru: “Dacă plecam acasă, nu aş fi avut posibilitatea de a mă reîntoarce. Aşa mi-a spus avocatul de acolo. Nu e aşa că vii şi în a doua zi te aranjezi la lucru. E foarte greu să găseşti peste hotare de lucru. Mie mi-au trebuit 4-5 luni ca să mă aranjez”.
L-am întrebat pe Alecu ce-ar însemna acest acord pentru moldovenii care au ales să muncească în SUA.
Alecu Ciubotaru: “E o chestie foarte bună. Pentru că omul poate să vină şi să-şi facă un bănuţ, să vină acasă, să-şi vadă apropiaţii, familia, şi să se reîntoarcă. Fără a mai sta la coadă sau să-şi facă probleme că o să-l primească America sau nu. Ar fi o chestie foarte bună şi foarte comodă pentru moldovenii noştri”.
Cum în ultimii ani interesul tinerilor moldoveni pentru studiile peste hotare creşte, acest acord ar fi mai mult decît oportun, este de părere expertul în probleme de educaţie Anatol Gremalschi. Mai mult decît atît, expertul susţine că ar exista şi un interes din partea universităţilor străine.
Anatol Gremalschi: ”Foarte multe universităţi ca să nimerească pe o poziţie bună în clasamentul universităţilor trebuie să aibă o anumită cotă de studenţi din străinătate. Şi de aceea universităţile din Occident sînt stimulate ca să atragă studenţi din alte ţări. Şi evident că fiecare cercetător care activează într-o universitate occidentală, fiecare profesor vrea să aibă doctoranzi buni care să producă rezultate ştiinţifice. Acolo industria, economia cere creieri. Universităţile trebuie să satisfacă această cerere. Se dezvoltă economia, au nevoie de specialişti. Trebuie persoane flexibile, gata să îmbrăţişeze profesii noi. Şi din acest punct de vedere ei au nevoie de forţă de muncă calificată”.
Mai mulţi experţi consideră că facilitarea regimului de vize va avantaja partea cea mai activă a societăţii – tineretul, care va beneficia cît de curînd de dispariţia treptată a frontierelor academice.