7.07 - Chișinău: Reacții la decizia Parlamentului în favoarea unei republici parlamentare

Sfîrșit de eră - Boris Ielțîn și Petru Lucinschi

Reprezentanţii unor grupuri parlamentare nu exclud o schimbare a raporturilor de forţă în Parlament şi, urmare acesteia, o remaniere guvernamentală sau chiar alegeri parlamentare anticipate.

7 iulie 2000

Actualitatea în Republica Moldova.

Reacții la decizia Parlamentului în favoarea unei republici parlamentare.

Dan Ionescu: Vineri, personalităţi ale vieţii politice de la Chişinău au continuat să ia atitudine în legătură cu decizia Legislativului de a modifica Legea fundamentală a statului în favoarea instituirii unei republici de stil parlamentar. Detalii de la Radu Benea.

După amendarea Constituţiei şi instituirea sistemului parlamentar de guvernare, deputaţii anticipează câteva posibile scenarii de evoluţie a situaţiei politice. Reprezentanţii unor grupuri parlamentare, cum ar fi cei din Partidul Forţelor Democratice, nu exclud o schimbare a raporturilor de forţă în Parlament şi, urmare acesteia, o remaniere guvernamentală sau chiar alegeri parlamentare anticipate.

Într-o declaraţie, făcută postului nostru de radio, deputatul Partidului Forţelor Democratice, Vasile Nedelciuc, a apreciat, că alegerile anticipate ar putea să se producă în vara sau în toamna anului viitor, pentru că, spune el „după alegerea unui nou preşedinte al Republicii de către Parlament, va dura o perioadă de manifestare a noii majorităţi parlamentare. Această majoritate parlamentară nu va conveni mult nici comuniştilor, dar nici celor care se vor desprinde de Alianţa pentru Democraţie şi Reforme şi se vor alia cu comuniştii. Atunci toată lumea va înţelege, că numai alegerile anticipate i-ar dezlega şi i-ar elibera de concubinajul cu comuniştii.”

Totodată, Nedelciuc a admis faptul, că Guvernul Braghiş ar putea să demisioneze până la alegerea noului preşedinte. El s-a arătat aproape sigur de faptul, că preşedintele Parlamentului, Dumitru Diacov, liderul Blocului pentru o Moldovă Democratică şi Prosperă şi liderul comuniştilor, Vladimir Voronin, au discutat înainte de modificarea Constituţiei subiectul împărţirii funcţiilor în noul sistem de guvernare. Este evident, spune Nedelciuc, faptul că Partidul Comuniştilor a avut de câştigat, dar aceasta s-a produs nu acum, ci după demiterea Guvernului Sturza.

Vasile Nedelciuc: „În momentul demiterii Guvernului Sturza autoritatea şi influenţa comuniştilor a crescut fundamental. Deci, nu sunt de acord cu Constantin Tănase, care spune ieri în presă, că prin votarea pe care am făcut-o, noi am plasat pe comunişti în prim plan. Comuniştii au fost scoşi în prim plan atunci, când a fost destrămat ADR-ul. Bineînţeles, că acum, aceştea fiind în prim plan, având 40 de locuri în Parlament, ei vor influenţa mult numirea preşedintelui ţării şi numirea, alegerea primului ministru şi, într-un fel, indirect, componenţa viitorului Guvern. Dar nu exista altă alternativă, din păcate.

Pentru că Lucinschi nu a oferit altceva Parlamentului. Dimpotrivă a jucat şi i-a crezut pe comunişti. Până la urmă, s-a dovedit că comuniştii au fost cei mai abili şi de fapt ei au câştigat cel mai mult în ultimii ani. Aceştea vor avea o reprezentaţă importantă în structurile puterii. Dar există şi o lumină înainte: vin alegerile, cred, că anticipate parlamentare. După alegeri, cred că partidele politice de astăzi trebuie să tragă învăţăminte şi să vină după alegeri unite pentru a forma o majoritate, din care nu vor mai ieşi unii lideri, care astăzi au decis să iasă din ADR-ul de ieri.”

Posibilitatea unor alegeri parlamentare anticipate, după numirea unui nou şef al statului, nu o exclud şi deputaţii apropiaţi preşedintelui Petru Lucinschi. Parlamentarul Ion Morei a declarat astăzi, că alegerile anticipate ar fi cea mai bună soluţie pentru Legislativ, însă numai în condiţiile unui nou sistem electoral, în care candidaţii ar fi aleşi nu pe listele de partid, ci pe circumscripţii uninominale. Morei, însă, a exclus posibilitatea unei crize guvernamentale în viitorul apropiat.

Şi comuniştii sunt de părere, că Guvernul Braghiş trebuie să-şi desfăşoare activitatea cel puţin până la numirea unui nou preşedinte al Republicii. Până atunci se pare, că aceştea vor încerca să se alieze cu unele forţe politice pentru a constitui o nouă majoritate în Parlament. Vicepreşedintele grupului parlamentar comunist, Victor Stepaniuc, a declarat, că vor încerca să poarte negocieri în acest sens cu blocul condus de Dumitru Diacov. Eventualitatea unei crize guvernamentale a respins-o şi unul din fruntaţii blocului lui Diacov, deputatul Vladimir Solonari.

Aceeaşi părere o împărtăşeşte şi liderul Convenţiei Democrate din Moldova, Mircea Snegur, care a exclus posibilitatea unor alegeri anticipate: „Eu cred, că această problemă poate fi considerată scoasă de la ordinea de zi, pentru că trebuie să se liniştească toţi. Să nu se pripească în viitor, da trebuie să se ogoiască şi Legislativul trebuie să se ocupe de legi, aşa-i, anume în baza acestei concilieri, hai să spunem aşa, chiar şi în Parlament. Ceilalţi – un singur sfat, cei extraparlamentari, să se pregătească bine pentru alegerile ordinare constituţionale din 2002.”

Snegur a dezminţit informaţiile, potrivit cărora modificarea Constituţiei a fost condiţionată de comunişti de obţinerea unor funcţii importante în Executiv şi Legislativ. Tratative s-au purtat, spune Snegur, însă numai în ideea că trebuia să se pună capăt confruntărilor politice.

Din Chişinău, Radu Benea, Radio Europa Liberă.

*
Dan Ionescu: Presa străină se ocupă relativ pe larg de evenimentele din ultimele zile de la Chişinău. Ziarul moscovit Sevodnea din 6 iulie este de părere, că „Petru Lucinschi a pierdut puterea”. Relatarea, semnată de Svetlana Gamova, începe cu observaţia că „Petru Lucinschi şi-a dorit puteri suplimentare, iar în consecinţă le-a perdut şi pe acelea pe care le avea”. Autoarea adaugă: „Se poate spune că Lucinschi a fost supus unui vot de neîncredere.”

La rândul ei, Izvestia din 7 iulie publică o scurtă notă, în care se arată că în viitor preşedintele Republicii Moldova va fi ales de către Parlament. La Bucureşti, Cotidianul titrează „Republica parlamentară Moldova”. În articol se exprimă opinia, că amendamentele la Constituţie au fost votate cu viteză ameţitoare. Aceste amendamente sporesc considerabil puterile Parlamentului, la ora actuală dominat de comunişti, a căror forţă politică este în opoziţie cu programul Executivului.”

România Liberă crede că: „Războiul Lucinschi-Parlament se reia peste două săptămâni.” Afirmaţia se baza pe ipoteza, că preşedintele Lucinschi ar putea să nu promulge legea, reîntorcând-o Parlamentului. Această ipoteză pare, însă, depăşită acum, după declaraţiile de aseară a domnului Lucinschi.

În sfârşit, corespondenta la Chişinău a ziarului Curentul îşi întitulează relatarea „Adio, domnule preşedinte.” Concluzia Rodicăi Ciorănică sună astfel: „Miercuri la Preşedinţia Republicii Moldova lumea era destul de tensionată şi nervoasă. Opţiunea deputaţilor pentru un nou sistem parlamentar de guvernare înseamnă, de fapt, eşecul iniţiativei şefului statului cu privire la instaurarea unui sistem prezidenţial de guvernare. Gestul deputaţilor este cea mai mare lovitură, pe care a primit-o Petru Lucinschi de când este preşedinte.”