„Avem o istorie tristă sau chiar tragică şi în primul rînd necunoscută”

Maria Barbu: „Tineretul nu e prea interesat de trecutul nostru. Dar fără trecut nu avem viitor.”

La Librăria din Cartier, Iulian Ciocan în dialog cu Maria Barbu, ghid turistic
:

Maria Barbu
: „Caut un document, pactul Molotov-Ribbentrop. Într-o discuţie care nu apare în documente, Molotov zicea că vrea ca într-o singură noapte Basarabia să fie iarăşi a lui. Şi acum, după ce s-a întîmplat ceea ce s-a întîmplat la 28 iunie, iese că domnul Ghimpu a inventat toate acestea. De parcă basarabenii nu ştiu să citească, nu ştiu carte, nu ştiu litere, nu au documente”.

Europa Liberă: „Doamnă Barbu, dar există o parte a populaţiei care spune că adevărul e altul, că am fost ocupaţi de români...”

Maria Barbu: „Vă zic de ce nu este ocupaţie românească. Pentru că în 1918 Sfatul Ţării a semnat Unirea de bunăvoie. Deci România nu a ocupat Basarabia. Ci au semnat Ion Inculeţ, Gheorghe Hodorogea, Alexei Mateevici, Semion Murafa. Reunirea a fost făcută de bunăvoie. Avem o istorie tristă sau chiar tragică şi în primul rînd necunoscută. Tineretul nu e prea interesat de trecutul nostru. Dar fără trecut nu avem viitor. O casă fără temelie se dărîmă”.

Europa Liberă: „Necunoaşterea istoriei despre care vorbeaţi de unde se trage? Din faptul că am trăit într-un sistem sovietic, în care nu se putea spune adevărul, sau şi din ignoranţa oamenilor?”


Maria Barbu: „Nu atît din ignoranţa oamenilor. De unde putea să afle omul adevărul dacă nici unul din noi nu a învăţat istoria Moldovei sau a României sau a neamului nostru? Eu personal am învăţat istoria Rusiei Kievene, apoi istoria Rusiei Ţariste, apoi istoria Rusiei Sovietice. Despre noi nu am învăţat nimic. De unde am căzut noi, ce-i cu noi? Şi, dacă vreţi, încă un lucru. E tragic. Să ştiţi că pe timpul comunismului din România, noi nu aveam dreptul să ştim că peste Prut e o jumătate de Moldovă. Iar românii, la rîndul lor, nu aveau dreptul să ştie să peste Prut este tot o Moldovă. Ei trebuiau să spună că peste Prut e Rusia”.

Europa Liberă: „Acum se poate de recuperat acest lapsus pe care îl au cetăţenii educaţi în Uniunea Sovietică?”


Maria Barbu: „Niciodată nu-i tîrziu. Eu multe lucruri le-am aflat chiar citind presa rusească, pentru că există Rusia lui Soljeniţîn şi a lui Saharov”.

Europa Liberă: „Bine, dar din 1989 încoace se vorbeşte mai mult despre istorie...”

Maria Barbu: „Se vorbeşte mai mult, dar pe cine am avut noi la conducere din 1989 încoace? Nu au fost tot comuniştii?”

Europa Liberă: „Dar e de datoria fiecăruia să-şi cunoască trecutul...”


Maria Barbu
: „Remarca e foarte bună. Ştiţi că la noi a fost omorîtă nu numai demnitatea naţională, ci şi demnitatea de om”.