Vadim Mişin: „Un consens ar fi posibil, dar la masa de negocieri, şi nicidecum în Parlament, prin strigăte şi declaraţii de la tribună.”
După ce Curtea Constituţională şi-a dat avizul pentru referendumul propus de alianţă pe marginea modificării procedurii de alegere a şefului statului fără însă să conteste posibilitatea atingerii unui compromis în Parlament, serviciul de presă al Legislativului a difuzat un comunicat în care se făcea apel către toţi deputaţii să vină la şedinţa de azi a Parlamentului, pentru „găsirea unui consens parlamentar de deblocare a crizei constituţionale şi respectiv a evitării referendumului naţional”. Cerere adresată comuniştilor, care boicotează de mai bine de trei luni şedinţele Parlamentului şi care anterior au propus tocmai acest lucru, adică să fie modificat articolul cu pricina în Parlament şi nu prin referendum.
De ce n-au dat curs însă acestui apel, l-am întrebat pe unul dintre liderii comuniştilor Vadim Mişin.
Vadim Mişin: „Să mergem azi în Parlament e o aventură. Această chestiune trebuie rezolvată nu în Parlament, pentru că azi nu se punea problema să fie votat articolul 78. Acesta poate fi votat doar în noiembrie. Dar noi trebuia să formăm un grup de lucru, noi împreună cu ei, să ne aşezăm la masa de negocieri, şi să ne înţelegem fără emoţii, fără politică cum să modificăm articolul 78 în aşa fel ca să nu sufere R. Moldova, oamenii, şi să nu fie cheltuiţi bani fără rost. Noi sîntem gata pentru aceasta. Dar ei, ca totdeauna, trişează”.
Într-o declaraţie dată astăzi, partidul de opoziţie la rîndul său a chemat Alianţa la compromis, invocînd şansa, după cum o califică ei, pe care o oferă pentru acest dialog decizia de ieri a curţii, insistînd însă în continuare asupra anunţării datei dizolvării Parlamentului.
O înţelegere în afara Parlamentului, după cum explică fruntaşul comunist Vadim Mişin: „Un consens ar fi posibil, dar la masa de negocieri, şi nicidecum în Parlament, prin strigăte şi declaraţii de la tribună. Este nevoie de o discuţie liniştită şi constructivă.”
Comuniştii insită în continuare în ideea să boicoteze referendumul. Mai mult, juristul PCRM, Sergiu Sîrbu a anunţat anterior că a sesizat Curtea Constituţională despre constituţionalitatea modificării legii supreme prin referendum fără aprobarea de către Parlament. Juristul este de părere că referendumul poate fi doar consultativ.