Centrul European Pentru Drepturile Romilor protestează

Robert Kushen: Chestiunea e mult mai gravă și mai profundă și nu se poate rezolva numai prin înăsprirea legislației.








Robert Kushen este directorul executiv al Centrului European Pentru Drepturile Romilor, organizatie non guvernamentala care se ocupa de problemele romilor din 1996, avind rolul de consultant in chestiuni legate de problema apararii drepturilor omului pentru Consiliul Europei. Organizatia a trimis o scrisoare deschisa presedintelui Frantei Nicolas Sarkozy in care se exprima profunda ingrijorare pentru masurile anuntate de cabinetul de la Paris. In scrisoare se arata ca modul in care a fost abordata problema contribuie la intarirea prejudecatilor privind intreaga etnie roma. Masura, aminteste Robert Kushen, nu ii priveste numai pe romii veniti din alte tari ale Uniunii Europene, ci si pe nomazii francezi: ”Guvernul francez a fost gasit anul trecut de Consiliul de ministrii al Consiliului Europei vinovat ca incalca Carta sociala europeana, pentru ca nu a fost capabil sa ofere asezaminte pentru nomazii francezi asa ca acum sa spuna ca au o problema cu asezarile ilegale si le vor distruge, cind, de fapt radacina problemei este ca guvernul Frantei, el insusi, nu a putut sa ofere adapost legal, potrivit legii franceze, nomazilor francezi, ni se pare mai degraba o abordare ipocrita”.

In ceea ce ii priveste pe romii din Romania si Bulgaria, Robert Kushen spune ca problema nu este chiar atit de simpla, deoarece, in cazul in care se va incerca expulzarea acestor persoane, se va incalca dreptul la libera circulatie, care este unul din drepturile de baza ale Uniunii Europene :”Ideea de a expulza, in masa cetateni ai Uniunii Europene, cind legile comunitare stipuleaza ca cetatenii UE pot calatori liber in intreaga uniune, ni se pare un alt aspect problematic”.

Desigur, ne-a spus directorul executiv al Centrului European pentru Drepturile Romilor, este posibil ca unii dintre cei ce ar urma sa fie expulzati din Franta sa fi incalcat anumite legi, dar acest lucru trebuie verificat, caz cu caz, trebuie ca oamenii sa fie anuntati din timp, sa li se dea posibilitatea sa conteste decizia autoritatilor. Acestea sunt drepturi de care se bucura orice cetatean al Uniunii Europene, inclusiv romii.

L-am intrebat pe Robert Kushen daca exista o tendinta in Europa Occidentala de a prezenta romii drept cei care nu isi trimit copiii la scoala, fura, cersesc, sunt implicati in acte antisociale, in actiuni criminale, este aceasta o atitudine larg raspindita ?

Robert Kushen: “Cred ca exista o anumita ingrijorare legata in general de fenomenul migratiei si mai cu seama de migrarea romilor, exista o ingrijorare in crestere: Italia, in 2008, a instituit legi de urgenta ca raspuns la ceea ce autoritatile au considerat a fi o amenintare la securitatea tarii din partea romilor din alte tari, si acum citeva saptamini din Danemarca au fost expulzati 23 de romi din Romania in mod sumar, si noi continuam sa analizam aceste cazuri, i-am intervievat pe oamenii acestia si credem ca au fost incalcate in aceste cazuri atit legile daneze cit si cele europene. Acum vedem ca Franta promite sa ia masuri impotriva romilor care sunt cetateni ai Uniunii Europene, asa ca, da, as putea fi de acord ca aceasta este tendinta.”

Intreaga chestiune, spune Robert Kushen nu este insa o problema locala, pentru ca romii care pleaca din Romania si Bulgaria pleaca din cauza conditiilor de viata precare, din cauza discriminarilor la care sunt supusi, si descopera in tarile comunitare acelasi tip de discriminare.

Se poate vorbi asadar de o problema europeana ? Exista vreun progress ?

Robert Kushen : “Este o problema europeana, in primul rind pentru ca este problema migratiei, care este europeana, apoi sunt discrimarile la care sunt supusi romii si acesta nu este un fenomen unitar in Europa, dar, este foarte comun, mai ales in tarile in care exista comunitati importante de romi. Vorbim de saracie, lipsa accesului la educatie, discrimanare, somaj, si e greu de spus daca am vazut vreun progres. Ceea ce am vazut este o percepere a problemei, ca ea trebuie cumva rezolvata, am vazut un anume interes din partea Uniunii Europene de a considera o problema de interes comun, chiar daca nu exista o strategie unitara. Noi si alte organizatii non guvernamentale am cerut adoptarea unei astfel de stategii la nivelul Uniunii Europene si poate ca acest lucru se va intimpla acum dupa toate aceste probleme din Franta, poate ca Uniunea Europeana va deveni mai activa in sens constructiv si nu numai sa reactioneze folosind stereotipuri si inasprind legislatia. Chestiunea e mult mai grava si mai profunda si nu se poate rezolva numai prin inasprirea legislatiei “