Pentagonul va colabora cu FBI pentru descoperirea celor care au furnizat informaţiile publicate în WikiLeaks

Ministrul american al apărarii Robert Gates a declarat că miile de documente clasificate care au fost făcute publice în aceasta săptămînă de un site internet specializat în dezvăluiri ar putea avea consecinte grave şi periculoase pentru militarii americani, trupele NATO şi pentru aliaţii Statelor Unite. Mai mult, ministrul american al apărarii a spus că prin publicarea acestor documente, li s-au oferit duşmanilor Statelor Unite informatii despre tactica şi strategia forţelor americane în zonele de luptă.

La Kabul, preşedintele Hamid Karzai a declarat că publicarea numelor afganilor care au sprijinit acţiunile americane şi ale fortelor NATO a fost o acţiune “ iresponsabilă si şocantă”.

Seful statelor majore combinate ale armatei americane, amiralul Mike Mullen a spus la rîndul său, în conferinţă de presă de la Pentagon, că publicarea acestor documente a fost un act necugetat şi că cei de la site-ul Wikileaks ar putea să aibă deja măinile pătate de sîngele militarilor americani şi afganilor puşi în pericol prin dezvăluirile făcute.

Pentagonul va colabora cu Serviciul Federal de Investigaţii pentru descoperirea celor care au furnizat informaţiile secrete spre publicare. Cei de la WikiLeaks spun că prin publicarea documentelor, va fi relansată dezbaterea despre rostul acestui război.