Standul moldovean la Șanhai vizitat de peste 400 de mii de oameni

Pavilionul chinez la expoziția mondială de la Șanhai

Ambasadorul Anatol Urecheanu: „Vinificatorilor moldoveni le lipsesc fondurile publicitare pentru a penetra piața chineză”.

Anatol Urecheanu
: „Dat fiind faptul că ţările beneficiază de relaţii politice excelente, putem spune că uşa e deschisă pentru orice alt fel de cooperare. În plan economic pentru Republica Moldova China rămâne, deocamdată, o ţară destul de îndepărtată. Moldova este oarecum mai mult orientată spre Europa, acolo vedem noi ca ar fi piaţa noastră de desfacere. Oamenii de afaceri din Moldova ar trebui să se orienteze spre piaţa chineză, spre relaţiile cu această ţară.”

Europa Liberă: Domnule Urecheanu, dar de ce nu a fost penetrată această piaţă, din moment ce se zice, că Moldova caută alternative pentru desfacerea producţiei de vinificaţie?

Anatol Urecheanu
: „Piaţa chineză de desfacere a vinurilor este o piaţă foarte specifică. Pentru a penetra această piaţă e nevoie de bani, e nevoie de investiţii. Oarecum, producătorii noştri mereu au preferat pieţe, unde accesul este mai simplu. De exemplu, o piaţă mai nepretenţioasă foarte mulţi ani la rândul a fost piaţa rusă şi de aceea a fost această orientare. Producători noştri n-au avut aceste posibilităţi ca să investească mai mult pentru a penetra piaţa chineză. Pentru că e vorba de a investi în publicitate, ceea ce bineînţeles că este costisitor. În al doilea rând, este această distanţă mare, pe care trebuie să o parcurgă vinurile noastre, din ţară până în China, ceea ce iarăşi necesită costuri suplimentare.”

Europa Liberă: Vreau să vă întreb, totuşi, sunt cunoscute vinurile moldoveneşti de către consumatorii chinezi? Din câte cunosc, chinezii nu prea sunt chiar mari amatori de băuturi alcoolice.


Anatol Urecheanu: „În China la ora actuală există toate felurile de vin şi se comercializează tot felul de băuturi alcoolice. Bineînţeles că chinezii, marea lor masă, nu sunt consumatori zilnici de vinuri. Dar din ce în ce mai mulţi, din momentul ce în China a apărut această clasă de mijloc care are destui bani, care are un alt nivel de cultură, care a luat contact cu civilizaţia europeană, bineînţeles că aceştea se orientează şi spre consumul de vinuri. Cât priveşte vinurile noastre, la moment pe această piaţă sunt cunoscute vinurile produse de Cricova, Lion Gri exportă la moment în China. Majoritatea chinezilor ştiu despre Moldova că este o producătoare de vinuri. Poate nu toţi ar şti să numească o marcă de vin, dar faptul că Moldova este o ţară producătoare de vin este un lucru cât de cât cunoscut.”

Europa Liberă: O oportunitate ca Republica Moldova să fie mai bine cunoscută şi acolo în China este şi această expoziţie, care încă mai durează. Ştiu că Republica Moldova a şi fost prezentă în primăvară cu o delegaţie, condusă de vicepremierul Valeriu Lazăr. Era şi un slogan: „Oraşul meu este şi oraşul tău”. A ajutat aceasta cumva la o mai bună cunoaştere a Republicii Moldova?


Anatol Urecheanu: „Până la ora actuală standul Republicii Moldova a fost vizitat de cel puţin 400 de mii de oameni, în marea lor majoritate aceştea sunt cetăţeni chinezi.”

Europa Liberă: Nu este exclus ca şi premierul Vlad Filat să ajungă la această expoziţie în toamnă.


Anatol Urecheanu
: „Da, este aşteptat şi premierul Vlad Filat să vină la această expoziţie, cu ocazia Zilei naţionale a Republicii Moldova. Bineînţeles că vizita la un nivel atât de înalt oferă oportunităţi mai mari ca ţara noastră să fie cunoscută, contacte la un nivel cât mai înalt cu autorităţile chineze. Expoziţia de la Shanghai este ca un târg, în care toate ţările vin şi-şi prezintă oportunităţile. Republica Moldova, deşi este o ţară mică, are un stand autonom aici, în cadrul expoziţiei de la Shanghai şi acest stand oferă posibilităţi ca să ne prezentăm cât mai bine.”

Europa Liberă: Domnule ambasador, din câte cunoaştem, anul trecut China a semnat o înţelegere prin care împrumuta Republicii Moldova un miliard de dolari, pare-se cel mai mare împrumut, pe care l-a primit vreodată ţara, un lucru pe care economiştii se chinuie ca să şi-l explice. Cum îl explicaţi Dumneavoastră?

Anatol Urecheanu: „N-a existat o înţelegere ca atare. S-a discutat la un nivel destul de înalt că Moldova ar putea să ia un credit chinez, în valoare de un miliard de dolari. Acesta este un subiect destul de complex. Discuţiile au pornit anul trecut şi ele au continuat şi în acest an şi actualul premier Vlad Filat a expediat o scrisoare autorităţilor chineze, omologului său chinez Ben Jiao Bao, prin care a fost manifestat interesul pentru creditele din China. Din câte ştiu eu, reacţia chineză a fost pozitivă şi acesta este pe agenda discuţiilor bilaterale. Bineînţeles că chinezii la ora actuală, în această etapă, în perioada de criză, au fost ţara care a reuşit să adune o masă monetară destul de importantă aici în ţară, care dispun acum de foarte mulţi bani. Aceşti bani ar putea să-i investească, inclusiv în Republica Moldova şi vreau să vă spun că noi suntem destul de atractivi din acest punct de vedere, deoarece suntem o ţară cu aspiraţii către Uniunea Europeană, suntem o ţară care putem să oferim proiecte interesante în domeniile strategice. Or, chinezii sunt destul de interesaţi de această cooperare.”

Europa Liberă: Domnule Urecheanu, dar dacă se va ajunge la o înţelegere în acest sens, urmează să fie semnat un acord privind alocarea banilor?

Anatol Urecheanu
: „Depinde de forma, în care aceşti bani vor veni. S-ar putea ca aceşti bani să vină direct în nişte proiecte destul de concrete, care vor fi negociate la nivelul experţilor. Bineînţeles că după aceasta va exista şi un acord la nivel de Guvern.”