Presiune inflaționistă inferioară prognozelor inițiale

Valeriu Prohnițchi: Cei mai săraci vor simţi un efect mai puternic decît în medie pe economie din cauză că alimentele se vor scumpi mai mult decît alte produse.

Banca Naţională a Moldovei a revizuit, pentru a doua oară în acest an, prognoza inflaţiei pentru 2010. Potrivit pronosticurilor făcute de instituţia financiară, rata inflaţiei va fi mai mică cu 2,5 la sută decît se prognozase cu cîteva luni în urmă, de aproximativ 8%. Pe ce se bazează previziunile finanţiştilor şi ce spun experţii despre această prognoză?


Guvernatorul Băncii Naţionale, Dorin Drăguţanu a motivat această revizuire în sensul micşorării prin tarife mai mici decît s-a presupus anterior şi o creştere aşteptată mai mică a preţurilor la petrol şi gaz pe pieţele internaţionale.

Dorin Drăguţanu: „Deci pentru 2010, acum noi vedem o presiune inflaţionistă mai mică decît am estimat-o în mai 2010. Putem să afirmăm că inflaţia este sub control şi, cum am spus în strategie, pînă în 2012 inflaţia revine la un nivel de 5 la sută, nivel care din punctul nostru de vedere poate fi menţinut pe un termen mai lung.”

Anterior economişti independenţi erau de părerea că Moldova trebuie să se aştepte la o inflaţie de 10 %, nu mai mică. Cifră apropiată de prognozele FMI, estimările căruia se opreau la 9,3%. Opoziţia comunistă însă a vehiculat un procent mai mare: 13-14 la sută.

Cît de realist este optimismul Băncii Naţionale? L-am întrebat pe expertul Valeriu Prohniţchi dacă există cu adevărat motive pentru asemenea aşteptări.

Valeriu Prohnițchi
Valeriu Prohniţchi: „Este realist, este îndreptăţit acest optimism. Practic, ce-a trebuit să se scumpească s-a scumpit. Au fost cîteva serii de scumpiri generate de factori administrativi, astea s-au translat în creşterea costurilor de producţie. Aparent, pînă la sfîrşitul anului dacă şi există unii factori care ar putea să majoreze inflaţia, ei sînt deocamdată dominaţi de factori care mai degrabă menţin preţurile la un nivel. Dar chiar şi acest optimism şi al nostru, şi al băncii, privit printr-o altă perspectivă - preţurile în continuare cresc. 7,6 sau 8,3 tot reprezintă o inflaţie destul de puternică pentru o economie care abia iese din criză.”

Expertul spune că veştile sînt bune cu adevărat, doar că pentru moldovenii de rînd ele ţin mai degrabă de sfera abstractului.

Valeriu Prohniţchi: „Omul simplu are propriul buzunar după care simte că preţurile cresc sau scad. Şi faptul că în medie pe economie preţurile nu vor creşte foarte mult, nu înseamnă că cei mai săraci nu vor simţi un efect mai puternic. Ei vor simţi un efect mai puternic decît în medie pe economie din cauză că produsele alimentare se vor scumpi mai mult decît alte produse. Inflaţia oricum rămîne pozitivă, preţurile oricum cresc, deci omul simplu nu are de ce să se bucure.”

BNM a redus prognoza asupra inflaţiei pentru 2010 dar a majorat-o pe cea pentru anul 2011, de la 5,9 la 7,5%, din cauza creşterii preţurilor externe la produsele alimentare şi resurse energetice. Aceeaşi instituţie prognozează o creştere a PIB-ului pînă la 4,3% în 2012. Cu toate acestea, BNM susţine că economia RM nu-şi va atinge potenţialul său în următorii 2 ani.