Departamentul de Stat american pledează pentru ratificarea tratatului START II

Rachete sol-aer la un poligon al armatei ruse

Hillary Clinton: „Acordul va contribui la securitatea națională și oferă stabilitate si predictibilitate în raporturile cu Rusia”.



Secretarul de stat, Hillary Clinton a cerut Senatului American sa ratifice Tratatul vizind dezarmarea nucleara, incheiat cu Rusia. Care sint argumentele Departamentului de Stat? – Corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela
.

Secretarul de stat Clinton a spus ca ratificarea tratatului este esentiala pentru a mentine sub control arsenalul nuclear al Rusiei. „Va contribui la securitatea nationala si ofera stabilitate si predictibilitate in raporturile dintre cele doua mari puteri”—a declarat ziaristilor secretarul de stat. Ea a adaugat ca nu exista nici o prevedere a acordului care sa impiedice Statele Unite sa isi modernizeze arsenalul si sa mentina o forta de descurajare eficienta si sigura.

Tratatul pentru Reducerea Armamentului Strategic semnat in aprilie de presedintele Statelor Unite, Barack Obama si de omologul sau rus, Dmitri Medvedev, reduce cu o treime numarul focoaselor nucleare de care dispun cele doua tari. In mod specific, stabileste o limita maxima pentru Statele Unite si Rusia de 1,550 focoase nucleare si 700 vehicule de lansare.

„A te opune ratificarii inseamna a te opune regimului de inspectii prevazut in tratat care ofera o fereastra vitala prin care poate fi evaluat arsenalul nuclear al Rusiei”—a spus Hillary Clinton, continuind, „Pe masura ce timpul trece, incertitudinea creste, ceea ce duce la cresterea gradului de instabilitate”. Precedentul Tratat START a expirat in luna decembrie.

Citiva republicani de frunte din Senat si-au exprimat scepticismul cu privire la noul acord, spunind ca acesta complica eforturile americane de a dezvolta un sistem de aparare anti-racheta. Hillary Clinton, ministrul apararii, Robert Gates si amiralul Michael Mullen, seful statelor mare reunite ale armatei americane au participat la audieri in Senat in iunie, explicind ca tratatul nu ingreuneaza eforturile americane de a avea un scut de aparare anti-racheta. Statele Unite au abandonat in 2001, in timpul presedintiei Bush, Tratatul Impotriva Armelor Balistice, care data din timpul presedintiei Nixon. De-atunci incoace administratii successive se pronunta pentru diverse formule ale scutului anti-racheta. In timp ce testele cu sisteme anti-racheta cu raza scurta si medie de actiune s-au dovedit eficace, rezultatele, cind raza de actiune devine mare sint amestecate.

Administratia Obama a renuntat la planul lui Bush de a crea un scut anti-racheta ale carui instalatii sa fie amplasate in Polonia si Republica Ceha, propunind in schimb un sistem mai limitat menit sa apere in anumite cazuri de atac. Ambele propuneri au fost criticate la Moscova. Comisia Senatului pentru Relatii Internationale va analiza noul tratat, la mijlocul lui septembrie. Clinton a cerut republicanilor din Senat sa continue traditia abordarii in spirit bipartizan a acordurilor cu privire la dezarmarea nucleara. Tratatul are nevoie de 67 de voturi in Senat pentru a fi ratificat. Parlamentul rus nu se va pronunta decit dupa votul din Congresul american.