Grupuri de influenţă din jurul preşedintelui folosesc tot felul de metode ilegale şi ne-europene de încălcare a libertății presei în Ucraina.
Dispariţia unui jurnalist independent in Ucraina ridică noi semne de întrebare în legătură cu climatul politic din această ţară după venirea la putere a preşedintelui Viktor Yanukovici. Corespondenţa semnată de Gregory Feifer este rezumată de Oana Serafim:
Vasil Klimentiev a fost văzut ultima dată săptămîna trecută cînd a stat de vorbă cu un coleg despre articolul la care lucra şi care era consacrat afacerilor mai mult sau mai puţin curate ale unui procuror local şi ale unui inspector fiscal. Klimentiev este redactorul şef al unei publicaţii din Harkov, „Novy Stil” şi era cunoscut ca o voce extrem de critică faţă de autorităţile locale. Politia bănuieşte că ziaristul a fost omorît.
Adjunctul său, Petro Matvienko le-a spus colegilor nostri ucrainieni că s-au întîlnit ultima dată pe 11 august şi au discutat despre fotografiile care urmau să însoţească articolul despre corupţie şi care înfăţişau vilele inspectorului fiscal Stanislav Denisiuk si ale altor oficialităţi locale. Potrivit poliţiei, după întilnirea cu colegul său din 11 august, în aceiaşi zi, jurnalistul a fost văzut suindu-se într-un automobil de lux BMW condus de un necunoscut. Poliţia ia în calcul o crimă cu premeditare.
Sîmbătă, jurnaliştii ucrainieni organizează un protest cerînd autorităţilor să pună capăt acestor manifestări de intimidare a presei şi să revină asupra deciziei de a ridica licenţa de emisie mai multor canale de televiziune, printre care şi Canalului 5 si TVi, considerate de experţi media ucrainieni, drept singurele canale de televiziune independente rămase. Unele dintre acestea au adus cazul în faţa justiţiei, care urmează să îl discute săptămîna viitoare. Directorul canalului TVi, Mikola Kniajiţki i-a trimis o scrisoare de protest preşedintelui Yanukovici în care se plînge de actuala situaţie a presei: „A trebuit să îl informez pe preşedinte nu numai despre cazul nostru, dar despre tendinţele din presa ucrainiană, unde libertatea cuvîntului este încălcată. I-am descris cum mai multe grupuri de influenţă din jurul preşedintelui folosesc tot felul de metode ilegale şi ne-europene şi cum există conflicte de interese. Fac presiuni asupra tribunalelor şi folosesc serviciile speciale împotriva jurnaliştilor. Aceste grupuri încearcă să monopolizeze puterea şi să transforme Ucraina într-un stat autoritar.”
Preşedintele ucrainian Viktor Ianukovici respinge aceste acuzaţii şi le cere jurnaliştilor sa vină cu date concrete.
Institutul International al Presei de la Viena, OSCE, Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, toate au criticat recentele evoluţii din Ucraina în domeniul presei. Opoziţia spune că nu numai jurnaliştii sunt ameninţaţi şi intimidaţi, dar si oamenii de afaceri, mai ales cei care au afaceri mici şi medii şi că guvernul caută acum să prea controlul şi asupra justiţiei, dîndu-i-se preşedintelui puterea de a numi şi demite judecători.