Ucraina își comemorează independența

19 ani de independență statală în căutarea celei economice.

Se împlinesc 19 ani de când Ucraina şi-a proclamat independenţa. Într-un discurs către naţiune, preşedintele Victor Ianukovici a declarat că guvernul său face tot ce poate pentru a asigura acum şi independenţa „economică” a ţării. Totodată, preşedintele s-a angajat să sprijine reformarea sistemului juridic şi să garanteze independenţa presei.

Ucraina a adoptat declaraţia de independenţă în vara anului 1991, imediat după eşecul loviturii de stat de la Moscova, independenţă confirmată în decembrie al aceluiaşi an, printr-un referendum. Astăzi, 19 ani mai târziu, în discursul ţinut către naţiune, preşedintele Ianukovici a promis ucrainienilor şi independenţă economică – o declaraţie care trebuie interpretată pe fundalul recentelor controverse din Ucraina privind politica preşedintelui de reapropiere de Rusia.

În primăvară, Ianukovici a aprobat prelungirea cu 25 de ani a acordului prin care portul Sevastopol rămâne baza flotei ruse la Marea Neagră. În schimb, Ucraina a obţinut o reducere substanţială a preţului pentru energia importată din Rusia, mai ales gaze naturale. Economic nu este neapărat un avantaj pentru că lasă Ucraina fără un motiv serios de a-şi moderniza industria. Dar este o măsură populară printre ucrainieni, siguri acum că-şi vor putea plăti facturile, la iarnă.

Pentru opoziţie, Ianukovici a mărit dependenţa ţării de Rusia, opinie împărtăţită şi de 45 % din ucrainieni. Potrivit unui sondaj recent, aproape fiecare al doilea ucrainean nu crede că ţara sa este cu adevărat independentă.

Tot în discursul ţinut astăzi, cu ocazia aniversării independenţei, Ianukovici a mai făcut o promisiune, din nou ca răspuns indirect la criticile aduse în ultimele luni regimului său. Preşedintele a promis că va sprijini independenţa mediilor, un element fundamental al democraţiei.

Şi care ar fi cel mai mare succes al Ucrainei de la proclamarea independenţei ? „Faptul că a supravieţuit” – este de părere Andrew Wilson de la Consiliul European pentru relaţii externe, institut cu sediul la Londra. Wilson atrage atenţia că Ucraina, spre deosebire de Moldova sau Georgia, a reuşit să-şi menţină integritatea teritorială, deşi mulţi au crezut că fie se va rupe în două, între estul rusofon şi vestul mai pro-occidental, fie că va pierde Crimeea.

De la Washington, secretarul de stat Hillary Clinton a trimis un mesaj video, în care a reafirmat sprijinul Statelor Unite pentru întărirea democraţiei în Ucraina: „Statele Unite au sprijinit Ucraina şi poporul ucrainean de la proclamarea independenţei” – a declarat Hillary Clinton care a precizat că guvernele de la Kiev şi Washington trebuie să se concentreze acum pe întărirea instituţiilor democratice şi a societăţii civile.