Igor Prohnițchi (Expert Grup): ANCP ar trebui să elucideze cauza apariției unor marje comerciale atît de înalte.
Date oficiale arată că faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut preţurile în Moldova au crescut cu aproximativ 8 la sută. Ultimul val de scumpiri a atins produse de primă necesitate ca uleiul, pîinea, zahărul şi hrişca, alimente căutate de categoriile cu cele mai mici venituri. În lupta cu preţurile mari, autorităţile şi-au propus să-i sancţioneze pe comercianţii care au scumpit nejustificat produsele. Economiştii spun însă că această măsură va da rezultate numai pe termen scurt.
Alertate de creşterea preţurilor la produsele de primă necesitate, autorităţile şi-au propus să verifice dacă agenţii economici nu au admis scumpiri peste măsură. Prim-ministrul Vlad Filat a dat la sfîrşitul săptămînii trecute indicaţii organelor împuternicite să controleze şi să sancţioneze pe comercianţii care au comis încălcări. Un control al Centrului pentru combaterea crimelor economice la peste 200 de firme care se ocupă cu comerţul a scos la iveală depăşirea adaosului comercial permis în 46 din unităţile comerciale verificate.
Iată cum explică fenomenul analistul Valeriu Prohniţchi de la Expert Grup: „Comercianţii sînt siguri de faptul că pedeapsa va fi evitabilă sau va fi una modestă. După ce dispare centrul din cîmpul lor de vedere ei revin la practica obişnuită”. Îndreptăţite în unele cazuri, controalele neprevăzute nu au însă şi efect economic, spun analiştii. Descinderile CCCEC în magazine nu au cum să scurteze lungile lanţuri valorice care duc la creşterea artificială a preţurilor şi nu pot să înlăture aranjamentele care ignoră regulile unei competiţii oneste pe piaţă, este de părere analistul Valeriu Prohniţchi.
Valeriu Prohniţchi: „E vorba de intervenţii mai degrabă sporadice decît sistematice. Şi încă un lucru foarte important. În analiza noastră am subliniat rolul foarte central pe care ar trebui să-l joace în acest proces Agenţia Naţională pentru protecţia concurenţei. Pentru că, de fapt, Agenţia este cea care ar trebui să supravegheze şi să înţeleagă ce se întîmplă în realitate pe aceste pieţe, din ce cauză apar marje comerciale atît de înalte. Se vede că avem foarte mulţi producători şi comercianţi şi în acelaşi timp un nivel anormal de înalt al preţurilor. Asta ar putea să însemne că se întîmplă ceva rău de tot pe aceste pieţe. Posibil că există nişte aranjamente anticompetitive, dacă nu chiar mafiote. Aranjamente care nu-i lasă pe comercianţi să coboare preţurile sub un anumit nivel. Sau e vorba de o înţelegere de cartel între principalii producători. ”
Analiştii pun preocuparea autorităţilor pentru preţurile la produsele social-importante mai degrabă pe seama campaniei electorale. Criticile care i se aduc Alianţei de la guvernare pentru menţinerea preţurilor înalte, în pofida luptei declarate contra monopolurilor, se pot înteţi în ajun de alegeri. Analiştii presupun că guvernul nu va proceda la măriri de tarife şi preţuri în această perioadă şi prezic că preţurile vor rămîne la aceleaşi cote, chiar dacă evoluţiile economice din regiune nu sînt favorabile.
Natan Garştea: „În general, dacă nu sînt importuri directe din Rusia, n-ar trebui să fie o careva influenţă, poate doar aceea că, dacă Rusia are nişte probleme cu anumite produse, noi putem să începem să exportăm încolo mai multe produse şi aici rămîn mai puţin şi ar putea să crească preţul. Dar nu prea e cazul ăsta acum cu Rusia. Ştiţi cum e situaţia comerţului cu ei”.