Pensiile şi salariile decente sînt însă condiţionate de sectorul real al economiei și de reforme structurale dureroase.
Parlamentarii sînt în aşteptarea deciziei guvernului care a promis să găsească surse pentru majorarea de pensii şi salarii. Premierul Filat a declarat ieri în faţa parlamentului că pînă marţi guvernul va prezenta un proiect de compensare a celor nevoiaşi, după ce fracţiunea Partidului Democrat a părăsit sala de şedinţe pe motiv că proiectul de majorare a pensiilor pe care l-a înaintat prin ministrul muncii nu a fost trecut pe ordinea de zi. Toate fracţiunile parlamentare consideră imperativă o asemenea măsură, pe care şi-o revendică fiecare în parte, şi sînt încrezătoare că Guvernul va găsi banii necesari.
Dumitru Diacov, preşedintele de onoare al democraţilor, fracţiunea care a dat tonul pentru discuţiile despre majorarea pensiilor şi salariilor spune însă că grupul parlamentar din care face parte nu va accepta o majorare mai mică din partea guvernului dacă va considera că sursele de care dispune acesta ar permit o creştere mai consistentă.
Dumitru Diacov: „Sînt convins că nu atîta cît aşteaptă oamenii, şi cît ar fi bine şi cît am fi noi toţi fericiţi ca să-i alocăm. Dar careva surse trebuie găsite.”
Europa Liberă: Guvernul vorbeşte mai mult despre ajutoare decît despre majorare de pensii şi salarii.
Dumitru Diacov: „Guvernul cînd o să vină cu propunerea trebuie şi s-o argumenteze că uite putem atîta şi nu mai mult. Şi dacă va fi o argumentare serioasă, parlamentul şi membrii alianţei vor da dovadă de înţelegere. Dacă în cifrele propuse vor fi formulate nu prea multe argumente, atunci noi vom cere adăugător ca guvernul să mai caute. Eu nu ştiu care va fi situaţia, dar eu cred că noi vom găsi un compromis, pentru că pe de o parte noi înţelegem că există o situaţie reală a bugetului, pe de altă parte noi nu vrem să destabilizăm situaţia bugetară şi relaţiile R. Moldova cu fondul Monetar Internaţional. Noi înţelegem foarte bine.”
Partidul comuniştilor, prin ex-ministrul economiei Igor Dodon, susţine că guvernul va fi nevoit totuşi să se împrumute din afară dacă vrea să majoreze salariile şi pensiile.
Igor Dodon: „Evident că noi vom vedea în ce constă această majorare, vom vedea care este acoperirea financiară, însă noi o vom susţine, iniţiativa noastră.”
Europa Liberă: Credeţi că o să găsească alianţa bani acuma suficienţi?
Igor Dodon: „Ţinînd cont de haosul care este acuma în administrarea fiscală cred că unica sursă pe care o vor găsi va fi sursa externă - creditele, spre regret.”
Liberalul Ion Hadîrcă spune că înţelegerea a fost alta: „Am căzut de comun acord asupra unui principiu eu cred că foarte important de a găsi posibilităţi interne.”
Europa Liberă: Vor fi ajutoare.
Ion Hadîrcă: „Ele vor răspunde cred eu cerinţelor anume acestor pături care aşteaptă ceva să se producă, ele nu sînt un moft sau un avantaj al cutărui sau cutărui partid, ele sînt un mesaj al Alianţei că noi putem aici să venim şi să soluţionăm problemele de moment care s-au creat.”
În ce măsură aceste majorări pe care şi le poate permite guvernul în acest moment vor uşura situaţia oamenilor nevoiaşi, este întrebarea pe care i-am adresat-o Tatianei Lariuşina, expert la IDIS Viitorul.
Tatiana Lariusina: „Evident că majorările acestea nu sînt absolut adecvate situaţiei. Creşterea preţurilor la produsele de consum şi la serviciile în comun e mult mai mare şi guvernul nu dispune de resurse şi de precondiţii pentru a schimba situaţia cu salarizarea şi majorarea pensiilor pentru grupele astea care suferă foarte mult. Şi neavînd resursele acestea, îşi declară intenţiile de a face ceva, de a majora. Problema e că ţara are nevoie de reforme profunde, structurale, care sînt destul de costisitoare şi dureroase”.
Pensiile şi salariile decente sînt condiţionate în primul rînd de sectorul real al economiei, explică Tatiana Lariuşina, şi nu în cele din urmă de reforma sistemului de pensii, care, în R. Moldova, este în întîrziere mare în comparaţie cu alte ţări din regiune.