Mihai Ghimpu: „Pentru liberali principiile stau deasupra calculelor”

Preşedintele Partidului Liberal, Mihai Ghimpu a reafirmat că pentru liberali, principiile trebuie să stea peste calculele pragmatice iar unul din principiile de bază este lupta împotriva comunismului. A fost şi unul din motivele pentru care Partidul Liberal a iniţiat Alianţa pentru Integrare Europeană.

Mihai Ghimpu: „Partidul Liberal este initiatorul AIE si parte constitutiva a acesteia. A fost o decizie responsabila in vremuri complicate pentru RM. Partidul nostru este constient ca membrii Aliantei pentru Integrare Europeana nu sunt si nu trebuie sa fie adversari electorali ci eventual concurenti electorali. Adversaul nostru comun este si ramine comunismul si toate partidele sale satelit”.

Despre relațiile cu Moscova, Mihai Ghimpu a declarat: „Noi vrem pentru politicienii si cetatenii nostri nu mai mult decit ceea ce doresc si autoritatile de la Kremlin pentru Rusia si cetatenii ei. Dreptul de spune demn ceea ce gindesc, dreptul de a decide singuri aliantele si orientarea strategica, dreptul de a-si evalua singuri istoria, dreptul de a spune adevarul. Vrem relatii bune cu Rusia, nu avem nici o problema cu cetatenii Federatiei Ruse, dar nu putem accepta santajul economic sau geopolitic ca instrument in relatiile internationale”.

Ghimpu a vorbit despre necesitata schimbărilor instituţionale care să nu mai depindă de o persoană sau partid şi despre orientarea fermă a Moldovei spre Uniunea Europeana. „A treia cale, este calea spre lumea a treia”, a declarat Mihai Ghimpu.

La congresul partidului, mai mulţi vorbitori, începand cu Mihai Ghimpu, au declarat ca alegerile generale vor avea loc pe 28 noiembrie. Ghimpu a anuntat ca va dizolva parlamentului la începutul saptamanii. Se aşteaptă ca tot atunci presedintele interimar sa anunte si data viitoarelor alegeri.

Cogresul PL urmează să aleagă conducerea partidului. Potrivit agenţiilor de ştiri, Mihai Ghimpu este singurul candidat la funcţia de lider al Partidului Liberal.