Leonid Bujor: „În R. Moldova numărul de copii în medie la un profesor este cel mai mic în Europa”.
Opoziţia comunistă critică o reformă în învăţământ pusă în aplicare de ministrul Leonid Bujor. Anul acesta a început închiderea şcolilor mici şi transferarea elevilor, în unele cazuri şi a profesorilor, la şcoli de circumscripţie mai bine dotate. Deocamdată au fost închise numai 14 instituţii, iar proiectul se află în faza de pilot. Ministrul Bujor a spus în apărarea sa, la o conferinţă de presă, că autorităţile comuniste au lichidat în ultimii ani de guvernare de trei ori mai multe şcoli. Relatează Lucia Diaconu:
Ministerul condus de Leonid Bujor a propus la începutul mandatului său ceea ce se numeşte optimizarea reţelei de şcoli, adică lichidarea instituţiilor care sînt considerate lipsite de perspectivă şi deschiderea şcolilor de circumscripţie. Reformă pornită pentru a economisi banii din bugetul statului. Comuniştii critică transformarea pentru ceea ce ei numesc consecinţele acesteia, insistînd că aşa mai mulţi profesori riscă să ajungă şomeri.
În replică, ministrul educaţiei a scos la iveală mai multe documente în sprijinul ideii că guvernarea comunistă ar fi închis mai multe şcoli din 2007 pînă în 2009, 43 în comparaţie cu 14 cîte s-au desfiinţat de cînd la guvernare se află alianţa. Dar aşa cum reforma va continua şi ca urmare numărul şcolilor închise va creşte, Ministrul Bujor s-a văzut nevoit să argumenteze încă o dată necesitatea acesteia, criticînd însă felul în care au înfăptuit această reformă autorităţile comuniste.
„Au iniţiat aceste politici fără a avea o clarviziune în acest domeniu. Iată acestea sînt lucrurile cheie, că dacă eu merg pe acel segment în ce localitate au închis veţi vedea că au procedat incorect, în cele 43 închise de ei se regăsesc localităţi în care nu erau grădiniţe” – le reproşează Leonid Bujor comuniştilor.
Solicitat de Europa Liberă fostul ministru al educaţiei Victor Ţvircun spune că şi guvenarea precedentă a văzut nevoia de a economisi resursele bugetare atunci cînd a purces la închiderea şcolilor, respingînd însă criticile actualului ministru: „De-ar fi aşa cum spune dl ministru ar fi mai multe revolte decît sînt astăzi. Dvoastră ştiţi că societatea noastră este foarte receptivă, mai ales ce ţine de sistemul educaţional.” Fără să fie potrivnicul reformei, fostul ministru atrage totuşi atenţia că în actuala situaţie riscul să se cheltuiască mai mult e mai mare decît posibilităţile de a economisi.
Guvernanţii de azi promit că vor calcula bine înainte să închidă şi alte şcoli. Nu înainte însă să se fi finalizat proiectul-pilot înfăptuit în raioanele Căuşeni şi Rîşcani, care va scoate la iveală şi dezavantajele reformei, a dat asigurări Leonid Bujor, care a adăugat că lasă în seama direcţiilor raionale de învăţămînt şi a autorităţilor locale decizia de-a închide sau nu şcolile considerate fără viitor. Ministerul va accepta să închidă o şcoală numai după ce se va găsi o soluţie pentru profesorii rămaşi fără loc de muncă.
În afară de opoziţia comunistă, neîncrezători în efectele reformei s-au arătat şi unii directori de şcoli, profesori şi părinţi din localităţile cu puţini copii. Argumentul ministrului pare însă greu de combătut: „În R. Moldova numărul de copii în medie la un profesor este cel mai mic în Europa: în medie unui profesor revin 17-18 elevi, la noi 12-13 copii. În instituţiile optimizate (închise) reveneau 4-5 elevi. Spuneţi, vă rog, doriţi dvoastră şi cetăţenii R. Moldova să contribuie financiar la întreţinerea acestor instituţii de învăţămînt, cînd cheltuielile pentru apă, căldură, energie electric depăşesc de 7-8 ori cheltuielile oferite nemijlocit pentru educaţia copiilor?”- spune Leonid Bujor.
Potrivit datelor pe care le deţine Ministerul Educaţiei, în R. Moldova, din 1500 de instituţii de învăţămînt de toate treptele, 1033 de şcoli au un efectiv de elevi mai mic de 300 şi doar a treia parte din licee au numărul necesar de şcolari.