De vorbă despre Moldova cu politologul Florent Parmentier la Tîrgul de Carte de la Frankfurt pe Main.
Politolog și cercetător la Centrul de studii europene de științe politice de la Paris, Florent Parmentier este unul dintre promotorii entuziaști ai integrării europene a R. Moldova și ai aprofundării relațiilor franco-moldovene. Luna trecută, la editura pariziană Non Lieu i-a apărut volumul „Moldavie. Les Atous de la francophonie” [Moldova. Atuurile francofoniei] în care pledează, între altele, pentru dezvoltarea cooperării cu Franța și împotriva stereotipurilor și prejudecăților despre Moldova.
Prezent la Tîrgul de carte de la Frankfurt, unde a participat la lansarea volumului „Twitter Revolution”, fiind unul dintre autori, Florent Parmentier i-a vorbit lui Victor Eskenasy despre pasiunea sa: Moldova.
Europa Liberă: De unde vine pasiunea Dvoastră pentru Moldova și cum ați cunoscut țara și oamenii ?
Florent Parmentier: Descoperirea Moldovei datează de acum zece ani, din anul 2000, cînd am putut face un stagiu pentru l'Alliance française, ceea ce mi-a permis să descopăr o țară cu mulți oameni atrăgători, cu mulți oameni cultivați care vorbeau mai multe limbi. Mi-am pus atunci întrebarea cum se face că această mică țară, necunoscută europenilor, este în multe privințe în consens cu Europa.
Europa Liberă: Ce activitate aveți în acest moment în relație cu Moldova ?
Florent Parmentier: Sînt membru al unei asociații de români moldoveni, sînt vice-președintele ei; o societate care se ocupă de mai mulți ani să promoveze relațiile dintre Franța și Moldova. Avem mai multe proiecte, unele culturale, și am organizat, de exemplu, punerea în scenă la Paris a unei piese de teatru scrisă de un autor din Moldova, „Păsările timpului nostru”. Avem, de asemenea, o politică de informare despre Moldova pe Internet și ne-am făcut numeroși prieteni prin intermediul Facebook-ului.
Ne-am aflat în spatele organizării unor proiecte de ordin politic care consistă în a face cunoscută Moldova unor instituții franceze. De exemplu, cei din Moldova vor participa la Clubul Moldova care se va reuni pentru prima dată la sfîrșitul lunii octombrie în Senatul Franței, pentru a vorbi despre problematica moldovenească.
Europa Liberă: Cum se vede de la Paris, pentru un cunoscător, situația politică din R. Moldova ?
Florent Parmentier: Situația din acest moment din Moldova este extrem de interesantă în măsura în care există Alianța pentru Integrare Europeană, care trebuie să treacă proba sufragiului universal și care, a priori, are șanse bune să cîștige alegerile; cu precizarea că va trebui văzut care dintre partidele Alianței va domina scena și, pornind de aici, pe ce baze se va putea reface Alianța. Și mă refer la refacere în termeni de portofolii ministeriale, de competențe, de prim ministru și președinte. Orice s-ar întîmpla, ne aflăm în fața alegerilor de la 28 noiembrie și, în același timp, a numeroase semne de întrebare despre ce se va petrece ulterior.
Europa Liberă: Există în Franța, din partea autorităților publice, politice, un interes real față de situația Moldovei ?
Florent Parmentier: Cred că există un interes crescînd față de Moldova, ce trece în special prin interesele mediului economic, fiindcă Franța este unul din principalii investitori în Moldova. Există acum și un interes politic, ce fusese inițial limitat la personalitatea lui Josette Durrieu, care a fost de 40 de ori în Moldova. Nu există mulți oameni politici în Europa ce se pot lăuda cu o asemenea performanță, ce pot dovedi un asemenea angajament față de această țară! Dintr-o asemenea perspectivă, în Franța există puține persoane care se interesează de Moldova, dar cei ce o fac, o fac cu adevărat, în profunzime. Acesta este un motiv de optimism, deoarece, atunci cînd se întîlnesc și conlucrează persoane motivate, încep să apară și progresele.
Europa Liberă: Ați publicat recent, [în septembrie], o carte despre Moldova. Pe scurt, care ar fi teza ei?
Florent Parmentier: In opinia mea, mesajul principal al cărții rezidă în afirmarea faptului că în Moldova există o francofonie reală, care se manifestă inclusiv printre tineri, și că o asemenea istorie trebuie împărtășită pentru a fi cu adevărat frumoasă. Scopul cărții mele este de a permite francezilor să descopere Moldova ca o țară francofilă și să îi facă pe cei din Moldova să-și spună că există, poate, în Franța, oameni dispuși să îi ajute, dar că ei trebuie, în prealabil, sensibilizați. Este, în fapt o chemare la o întîlnire între Franța și Moldova.
Europa Liberă: Ca unul care trăiește la Paris, ce părere aveți, Moldova este în acest moment bine reprezentată în mediile franceze ?
Florent Parmentier: Există nou ambasador, Oleg Serebrian, o figură pe scena politică și intelectuală moldovenească, cunoscut, și care publică în franceză acum o carte despre Marea Neagră. Cred că Moldova nu a avut niciodată un ambasador de asemenea talie, care cunoaște bine Franța, care a studiat acolo, a făcut numeroase călătorii, a întâlnit numeroase persoane printre oamenii politici și de afaceri, printre intelectuali. Este de așteptat ca toate aceste cunoștințe să îi acompanieze activitatea și se poate avea încredere în el și echipa sa că vor reuși să aducă o modificare radicală a imaginii Moldovei în Franța.