Arsenalul agitației electorale

Gheorghe Cojocaru

Gheorghe Cojocaru: Lideri cu personalitate trebuie să aducă la cunoștința opiniei publice un mesaj clar și conform cu interesele societății.

Gheorghe Cojocaru: Partidele politice, cu mici excepții, cu excepția Partidului Liberal, de exemplu, care s-a întrunit într-un congres național, nu au luat un start demn de reținut de opinia publică, această reacție a lor punând în lumină o anumită oboseală a formațiunilor politice, oboseală care survine pe fondul unor alegeri parlamentare, trei deja la număr pe parcursul a mai bine de un an de zile. Nu este exclus ca această oboseală a partidelor politice să se transmită și electoratului și, într-o asemenea ipoteză, este greu de prognozat o prezență semnificativă la alegerile parlamentare din 28 noiembrie.

Europa Liberă: Oricum, timp mai este şi sperăm că partidele politice s-ar putea remarca şi poate ar putea reuşi să îşi mobilizeze exemplar electoratul. Dumneavoastră cum credeți?


Gheorghe Cojocaru: Chiar dacă timp mai este, el se scurge, totuși, rapid, iar problema care se pune este cu ce mijloace și cum ar putea partidele politice să trezească din această amorțeală electoratul și să-l convingă să se prezinte la urnele de vot. Lipsa de comunicare pe viu cu oamenii este, practic, boala tuturor partidelor, mai ales, în perioadele de acalmie politică dintre alegeri. Din diverse motive, fie dintr-o lipsă de înțelegere sau dintr-o indiferență greu de explicat, mulți lideri ai partidelor politice subestimează importanța comunicării pe viu cu oamenii și, de aici, impactul dialogului direct cu alegătorii asupra rezultatelor alegerilor. Totodată, fiecare actor politic trebuie să aibă la îndemână un instrumentar și un arsenal propagandistic și mediatic bine elaborat, pentru a face cât mai atractivă propria sa ofertă politică.

Europa Liberă: Vreți să ne uităm un pic la trusa asta pe care o numiți „instrumentar” sau „arsenal propagandistic”?

Gheorghe Cojocaru
: De acord, să vedem ce-i cu această trusă politică care ar trebui să conţină, înainte de toate, un slogan politic definitoriu și un mesaj clar, coerent și pliat pe interesele vitale ale grupului țintă și, neapărat, în conformitate cu interesele fundamentale ale societății. În al doilea rând, niște purtători credibili ai acestui mesaj, lideri politici cu personalitate care să-l aducă la cunoștința opiniei publice și să atragă simpatiile electorale. Apoi, o vastă rețea de activiști locali, resurse și diverse posibilități de mediatizare a ofertei electorale respective.

Europa Liberă: Dintre sloganele electorale făcute publice deja, care v-au reținut atenția?

Gheorghe Cojocaru: „Schimbarea până la capăt” al Partidului Liberal, sloganul „Moldova fără sărăcie” al Partidului Liberal Democrat sau cel al comuniștilor care aleg victoria, ca întotdeauna. Ce vor alege oamenii, însă, vom vedea la scrutinul din 28 noiembrie.