Indicele libertății presei (RFF): Moldova pe locul 75 din 178 de țări

Libertatea presei s-a îmbunătăţit în Republica Moldova, potrivit indicelui libertăţii presei 2010 dat publicităţii de Organizaţia “Reporteri Fără Frontiere”. Raportul stabileşte cum a fost respectată libertatea presei în 2009 într-un număr de 178 de ţări. În 2009 Moldova ocupă locul 75, în timp ce în 2008 se clasa pe locul 114.

Într-un interviu pentru “Europa Liberă”, directorul Asociaţiei Presei Independente din Republica Moldova Petru Macovei spune că indicatorul stabilit de “Reporteri Fără Frontiere” corespunde adevărului, pentru că după alegerile anticipate din 2009 a scăzut presiunea politică asupra mass-media, şi a existat o mai mare libertate de exprimare a unor opinii critice, inclusiv la adresa unor persoane din arcul guveramental. Macovei a vorbit şi despre boomul mediatic înregistrat cu începere din a doua jumătate a lui 2009 în Moldova.

El a avertizat însă că un număr mai mare de instituţii de presă nu înseamnă neapărat şi o calitate mai bună a informaţiilor, şi că e încă foarte mult de lucru în acest domeniu, cum o arată şi rapoartele privind reflectarea companiei electorale în presă. Din aceste rapoate reiese că în presa din Moldova există încă destule probleme deontologice, a mai spus Petru Macovei.