„Casa Speranţei” - clinică de dezalcoolizare

Yurii Shevciuk

Cântăreţul de muzică rock Iurii Şevciuk: „În Rusia se bea foarte mult, fără măsură şi chiar fără frică”.

30 de pacienţi luptă cu alcoolismul la clinica „Casa Speranţei” din preajma oraşului St. Petersburg. Susţinuţi de angajaţii clinicii, şi ei foşti alcoolici, pacienţii trec un program gratuit de recuperare.

Elena, una dintre pacientele Centrului, spune că aici a cunoscut foşti alcoolici care de patru sau chiar zece ani de zile nu au consumat o picătură de tărie.




Unul dintre patronii centrului este cântăreţul de muzică rock Iuri Şevciuk. El a contribuit la fondarea „Casei Speranţei” acum 13 ani, după ce a pierdut mulţi prieteni muzicieni din cauza dependenţei lor de alcool şi droguri. „În Rusia se bea foarte mult, fără măsură şi chiar fără frică. Situaţia este foarte complicată. Alcoolismul este o problemă vitală şi foarte personală pentru mine. Îmi amintesc de anii 1980, când şi eu eram un consumator înrăit de alcool” spune Şevciuk.

Serviciile centrului sunt gratuite, ceea ce reprezintă o practică neobişnuită în Rusia, unde, tratamentul alcoolicilor a devenit un business foarte profitabil. Ideea deschiderii unui astfel de centru i-a venit magnatului american Bantle Louis, şi el fost alcoolic, după ce a rămas şocat de abuzul de alcool în Federaţia Rusă.

„Casa Speranţelor, este doar un pas spre restabilirea societăţii civile în Rusia. Aici, oamenii încearcă să facă un bine celui apropiat, să-şi salveze aproapele, pentru că dacă ei nu vor să ajute, nimeni nu o va face”, crede Iurii Şevciuk.

În prezent, Centrul se confruntă cu numeroase probleme financiare, după ce fostul finanţator, Bantle, a decedat recent, la o vârstă înaintată - 86 de ani. Însă cea mai grea povară, spune Svetlana Moiseeva directoarea Centrului, sunt impozitele şi taxele pe care centrul trebuie să le plătească statului. „Nu este uşor să colectezi bani pentru ajutorarea alcoolicilor. Oamenii cred că e mai nobil să ajuţi un copil bolnav şi se arată foarte reticenţi şi sceptici faţă de alcoolici. În plus, în Rusia nu există o lege privind donaţiile şi sponsorizările în scopuri caritabile, prin urmare donatorii nu au nici un beneficiu din faptul că ne dau bani, decât sentimentul că au făcut un bine. Multor acest lucru nu le convine” spune Svetlana Moiseeva.

Şi pentru că un necaz nu vine niciodată singur, în ultimul timp s-au înteţit vizitele inspectorilor, care după ce au aflat că centrul era sponsorizat de un american bogat au lăsat să se înţeleagă că vor bani.

Veteranul muzicii rock, Iuri Şevciuck a încercat să-şi folosească celebritatea pentru a creşte vizibilitatea centrului. Şevciuck a fost figură importantă în timpul protestelor antiguvernamentale din această vară, şi chiar şi-a permis să-i ceară premierului Vladimir Putin explicaţii despre cazurile de corupţie şi încălcare a drepturilor omului în Federaţia Rusă. La fel, şi-a exprimat îngrijorarea faţă de situaţia organizaţiilor de binefacere, aducând exemplul Casei Speranţei. Însă răspunsul pe care l-a primit de la premier nu a fost unul încurajator. „Iată telegrama de la Putin. În ea scrie: Mulţumesc pentru informaţie”.

Între timp, pacienţii „Casei Speranţei” luptă cu alcoolismul şi fac faţă grijilor cotidiene. Pentru ei, problemele financiare ale centrului sunt pe locul doi. Cel puţin acum, ei au un loc de refugiu şi o şansa la o viaţă normală.