Pînă la încheierea acordului, producătorii moldoveni ar trebui să înveţe să valorifice cotele de export în baza acordului de preferinţe comerciale.
În ultimii doi ani şi jumătate, Republica Moldova exportă o parte importantă din produsele sale pe pieţele Uniunii Europene fără ca acestea să fie taxate. Sunt în vigoare aşa numitele preferineţe comerciale autonome care limitează prin taxe doar anumite mărfuri, lăsând totodată Moldova să se protejeze prin taxe de invazia importurilor europene. Prin urmare, s-ar putea crede că un regim liber de schimb cu UE n-ar fi în favoarea Republicii Moldova, ţară cu o balanţă comercială negativă pronunţată, care ar trebui odată cu asta să anuleze toate taxele şi să-şi deschidă piaţa pentru mărfurile europene.
De ce ea are nevoie totuşi de un acord de liber schimb?
Iată cum răspunde acestei întrebări analistul economic, expert pe probleme de agricultură la Institutul pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale „Viitorul”, Viorel Chivriga: “Apar unele riscuri pe termen scurt, dar vom avea beneficii enorme pe termen mediu şi lung. E un coridor liber pentru investittorii din UE. Doi, competitivitatea produselor, dar şi a întreprinderilor va creşte. Acesta este un semnal foarte bun pentru cei ce activează în RM. Trei – cadrul general de reglemetare a comerţului în RM va deveni unul competitiv. Ne va permite să exportăm fără mari griji. Educăm exportatorii şi punem temelia modernizării economiei.”
Experţii au calculat că, deşi nu va avea drept efect imediat creşterea exporturilor, liberalizarea totală a comerţului cu UE ar putea conduce la o majorarea a importurilor în medie cu 20-35 de procente din ţarile europene, în special în domeniul agroalimentar. Pentru anumite produse, cum ar fi zahărul, impactul ar putea fi catastrofal, apreciază experţii. Mai greu trag însă la cântar argumentele de genul că un astfel de acord ar pune comerţul Moldovei cu UE pe picior de egalitate cu cel spre ţările CSI, sau că în rezultat Moldova ar deveni mai atractivă pentru regiunea transnistreană şi s-ar încuraja astfel găsirea unei soluţii politice a diferendului.
În acest moment, Moldova are şanse mari să înceapă cât de curând negocierea unei acord de liber schimb cu Uniunea Europeană. Numai că de aici şi până la semnarea documentului autorităţile vor trebui să elimine o serie de bariere tehnice şi administrative, care îşi au originea, aşa cum crede Viorel Chivriga, în interiorul ţării şi care intră în sfera de responsabilitate directă a Guvernului.
Viorel Chivriga: “Există deja un plan de acţiuni aprobat prin hotărîre de guvern care arată ce paşi trebuie să facem – schimbări semnificative în domeniul concurenţei, standartelor, în domeniul eliminării barierelor tariface şi netarifare, certificării, statisticii. Toate sunt domenii în care avem corigenţe foarte mari”.
Cei mai optimişti dintre observatori cred totuşi că în cel mult cinci ani Moldova ar putea obţine regimul de comerţ pe care şi-l doreşte cu UE. Până atunci însă producătorii moldoveni ar trebui să se înveţe, sprijiniţi de guvern, cel puţin să valorifice cotele de exporturi pe care le pot realiză fără taxe în baza acordului actual de preferinţe comerciale.