Priorități PPE în 2011: politica agricolă comună și politica de coeziune

Marian-Jean Marinescu

Interviu cu Marian Jean Marinescu, vicepreședinte al Grupului Partidului Popular European din Parlamentul European









Europa Libera: Domnule Marinescu, ce prioritati au PPE si PDL pentru 2011?

Marian Jean Marinescu: 2011 este un an extreme de important nu doar pentru PDL, pentru Romania sau pentru PPE. Este important pentru intreaga Europa si prioritatile noastre sunt, de fapt si prioritatile Europei. Pentru noi, prima prioritate este Schenghen, intrarea Romaniei si Bulgariei in spatiul Schengen.

Europa Libera: Aceasta este insa o prioritate nationala.

Marian Jean Marinescu: Da. Speram ca Parlamentul European sa voteze un raport in acest sens in sesiunea din 14-17 februarie 2011. Apoi, celelalte prioritati sunt legate de marile politici europene: politica agricola comuna si politica de coeziune. La sfarsitul lunii iunie 2011 va fi primul raport cu privire la bugetul UE dupa 2013. Este o prioritate pentru noi pentru ca trebuie sa mentinem acelasi sistem si macar aceleasi sume astfel incat sa putem beneficia in continuare de programele europene.

Europa Libera: 2010 a fost si anul in care a intrat in vigoare Tratatul de la Lisabona. Ati fost unul dintre europarlamentarii care au sustinut foarte mult acest tratat. V-as intreba prin perspectiva crizei economice dar si a efortului care se face pentru coagularea politicii externe si de securitate comune, sunteti multumit de cum au decurs pana acum lucrurile?

Marian Jean Marinescu: Nu s-a ajuns la o formula ideala, dupa parerea mea. S-a discutat mult pe acel principiu de regionalizare, adica ambasadorii UE sa fie din toate regiunile, proportional asa cum este totul in UE in diversele sale institutii. Pe de alta parte, pentru moment, acest serviciu, pentru ca suntem in perioada de criza economica, nu va aduce nici un fel de reducere a bugetelor nationale ale statelor membre. Ar putea aduce. Insa nu vad un stat membru sa renunte la ambasada sa dintr-o tara pentru a lasa sa fie reprezentat doar de ambasada UE. Teoretic asa ar trebui sa facem la un moment dat.

Europa Libera: Este prea devreme? Nu sunt pregatite statele membre sau UE?

Marian Jean Marinescu: Nu UE, ci statele membre.

Europa Libera: Vorbind despre aceasta initiativa pe care o are UE, cu eforturi din partea tuturor statelor membre - pentru ca nu e usor, sunt ambitii, e vorba de autonomie - de a coagula o politica externa si de securitate comuna. Are alta sansa UE de a deveni un jucator global important?

Marian Jean Marinescu: Nu, dupa mine nu. Daca UE nu ajunge sa aiba o actiune comuna in foarte, foarte multe domenii - nu doar securitate - nu va avea nici o sansa in fata puterilor emergente ( China, India etc).