Pastilele noastre cele de toate zilele

Farmaciile mai au o săptămînă răgaz să-şi potrivească preţurile după Catalogul Naţional.









Multe medicamente ar trebui să fie mai ieftine de când s-a ieftinit preţul de depozit. Şi încet, încet noile preţuri vor apărea şi în farmacii, promit farmaciştii.

Femeia care s-a prezentat drept mătuşa Jenea din Puhoi a ieşit din farmacie fără să fi cumpărat barem o aspirină. Mi-a explicat că intrase într-o doară, cu gîndul că poate găsi ceva după buzunarul ei pentru bronşita care o chinuieşte de ceva vreme. Si asta pentru că auzise de la televizor că medicamentele s-au ieftinit. Ceea ce a sfătuit-o farmacista să cumpere i s-a părut cam scump.

Mătuşa Jenea: 37 şi ceva (de lei). Ei... Cum primesc pensia 500 de lei cam... aşa-i... De-ar fi mai puţintel... Cam e mult pentru leacurile estea.

Chiar dacă n-a cumpărat azi nimic, promisiunile farmacistei că de săptămîna viitoare va putea găsi medicamente mai ieftine au bucurat-o pe pensionara din Puhoi.

Mătuşa Jenea: Chiar mă bucur că o să se mai ieftinească, că uneori îmi trebuiesc şi de tuse, şi pentru gît, şi uneori mă supără şi inima şi tot iară îmi ieu medicamente... şi cum n-ar şi se duce de la 200 de ruble, 300 se duc... Şi ce mai rămîne... Îmi rămîne de pîine puţin... Da ce să facem, dacă ni-i rău, vrei nu vrei – be Grigore agheasmă.

La farmacia din faţa pieţei centrale din Chişinău unde am ţinut să intru şi eu medicamentele au rămas la acelaşi preţ. Aşa că mai mulţi oameni de la ţară, la fel ca mătuşa Eugenia, preferă să bată străzile capitalei în speranţa să găsească o farmacie cu promisele preţuri mai mici. Cei mai mulţi dintre vizitatori întreabă de la uşă dacă sînt în vînzare medicamente mai ieftine ca să nu mai facă efortul să intre. Celor care constată la tejghea că preţul a rămas neschimbat, farmacista le explică că au nevoie de timp ca să verifice preţurile la fiecare medicament şi le promite că vor reuşi la timp. Mai anevoiase vor fi explicaţiile după ieftinire, crede farmacista care a refuzat să vorbească la microfon. Asta deoarece oamenii se aşteaptă la preţuri cu mult mai mici, unde mai pui că o parte din medicamente în realitate vor rămîne cu preţ neschimbat, spune farmacista.

Pe cei cu boli cronice, care intră regulat în farmacii, chiar şi o ieftinire de cîţiva lei pare să-i bucure. Iulia din Chişinău spune că familia ei cheltuieşte lunar cel puţin 1500 de lei pentru medicamente.

Iulia: Soţul ca tare-i bolnav, el e pensionar şi trebuie să beie pastile în fiecare zi, dimineaţa şi seara. Cum i-a spus medicul, puteţi să uitaţi să mîncaţi, dar pastile trebuie să luaţi. Şi cumpără şi-s foarte scumpe. El cu inima are probleme, cu tensiunea. Îi foarte greu. De aceea cînd te duci la medic de-acuma îl rogi, vă rog scrieţi ceva tot eficient dar puţin mai ieftin că buzunarul nu-mi permite.

Nu toată lumea care a trecut pragul farmaciei de pe strada Armenească s-a arătat însă interesată de ieftinirile promise de guvernanţi. Unii au plătit cuminţi suma cerută, fără să pună întrebări. Mai tîrziu am avut să aflu că sînt mai puţin încrezători că pot s-o vadă şi pe asta.

- De-o pildă dacă s-o cumpărat medicamentul ăsta de la producător cu 150 de lei şi l-o adus din Franţa sau din România l-o adus încoace cum poate el să-l pună tot cu 150 de lei? El îi în pierdere, eu şi aiasta am ascultat. Or să discute încă întrebarea asta, dacă-i reală sau nu.

- Am auzit dar nu cred. Nu credem în asta c-o să se ieftinească medicamentele. Vă spun drept, n-avem încredere în conducere.

- Îi greu să ieftinească cînd vede cîţi bani se pierd. Nu ştiu... nu cred să ieftinească cum trebuie...

Farmaciile mai au o săptămînă răgaz să-şi potrivească preţurile după Catalogul Naţional. În caz contrar, riscă să rămînă fără licenţă.