Monopolul companiei Air Moldova exclude firmele low cost

Leonid Litra (IDIS Viitorul)

Se impune aderarea Moldovei la spațiul aviatic european și liberalizarea pieței
În Republica Moldova, atunci când vine vorba despre preţul călătoriilor cu avionul lucrurile capătă întotdeauna nuanţe greu de integrat în zona raţionalului. Cum ar putea înţelege, bunăoară, un cetăţean simplu de ce o călătorie tur-retur cu avionul spre Paris costă aici 426 de euro, pe când la Kiev pentru aceiaşi destinaţie se poate plăti doar 190 de euro, iar la Bucureşti – şi mai puţin, 90 de euro?

Analistul Leonid Litra, autorul unui studiu la această temă, crede că suma uriaşă pe care o suportă moldovenii pentru biletele mai scumpe de avion este costul plătit pentru menţinerea monopolului Companiei Aviatice Naţionale – Air Moldova. Analistul crede că ceea ce ar trebui să facă guvernul Filat II este să anihileze acest monopol, urgentând cât se poate de mult aderarea Moldovei la spaţiul european aviatic comun. Dar nu înainte de liberalizarea pieţei şi lăsarea companiile low cost, adică cele ce operează cu preţuri mici, să intre pe această piaţă.

“În acest moment, zborurile care se fac dinspre Moldova sunt ghidate de aşa numitele acorduri de paritate, semnate între Republica Moldova şi ţarile din care sau spre care avem zboruri. Respectiv, dreptul de a opera aceste zboruri le revine companiilor desemnate de stat – în cazul Moldovei este vorba de Compania Air Moldova, în cazul altor state, este vorba despre companiile pe care le desemnează acestea. Deci, statul nu asigură condiţiile în care companiile low-cost ar putea să intre pe această piaţă.”

Un acord de aderare la spaţiul european aviatic comun ar putea fi obţinut de guvernul moldovean chiar spre finalul acestui an, continuă Leonid Litra. Posibilitatea ca până atunci şi piaţa să fie liberalizată este însă limitată, mai crede analistul, şi asta pentru că ar exista rezistenţă internă.

Am încercat să aflăm motivele acestei rezistenţe vorbind cu unul dintre responsabilii din domeniu, directorul Administraţiei de Stat a Aviaţiei Civile, Iurie Zidu: “Europa zice – haideţi să deschidem piaţa. Noi, însă, nu putem deschide piaţa pur şi simplu, pentru că o vor europenii. Explicaţia e simplă – cu avioanele noastre zboară 70 la sută din moldoveni, iar cu avioanele companiilor europene - 70 la sută din europeni. Dacă ei vin în Moldova fără viză, păi şi noi trebuie să putem merge în Europa fără viză. În caz contrar, compania noastră AIR Mioldova va avea de suferit. Când nu vom avea nevoie de vize va fi altă situaţie – avioanele vor zbura pline, vom reduce preţul şi vom putea face faţă concurenţei.”

O viziune împărtăşită aparent şi de Ministerul Transporturilor. Un alt argument invocat de autorităţi este că piaţa moldovenească nu este suficient de mare ca să atragă companiile low cost. Adică, n-ar trebui să se creadă că liberalizarea va fi urmată în mod neapărat de ieftinirea biletelor.

Din nou Iurie Zidu: “Ce este low cost? O companie care profită de pe urma completării sută la sută a avionului. Astfel de companii operează pe rute cu un trafic de cel puţin un milion de călători pe an. Noi de tot avem un milion de cetăţeni care utilizează aceste servicii anual. Deci, astfel de companii nu sunt interesate de piata noastră. Şi nu avem nici o cerere de la vreo companie low cost care ar vrea să opereze pe piaţa noastră.”

Economista Constanţa Popescu-Mereacre demontează însă argumentele invocate de oficiali: “Problema e în libera intrare a companiilor low-cost. Sunt absolut sigură că ele vor să vină, dar nu au acces liber la fixarea preţurilor şi rutelor de zbor. Dar piaţa în realitate nu este mică. Fluxul de pasageri creşte anual cu 15-20 la sută. Dacă preţurile ar scădea semnificativ, este foarte probabil ca acest flux să se dubleze sau chiar sa se tripleze.”

Lipsa vizelor spre UE tot nu este o scuză. Cred că dacă preţurile ar fi mai mici, ar veni şi mai mulţi străini, dar şi mai mulţi moldoveni care muncesc în străinatate. Preţul mare plătit de moldoveni pentru călătoriile cu avionul este consecinţă a lipsei de concurenţă şi a ineficienţei manageriale.”

Până acum, industria aeriană a reuşit cu succes, se pare, să blocheze orice încercare a guvernului de a-şi retrage controlul de pe această piaţă. Va reuşi oare guvernul Filat 2 să ducă la capăt reforma, se întreabă acum experţii. Poate aşa, pentru a lua un avion la un preţ rezonabil cetăţenii moldoveni nu vor mai fi nevoiţi să facă un drum spre Kiev, Odesa sau Bucureşti.