Revoltele arabe văzute din perspectivă americană

Teheran 14 februarie

Există semnale că modelul egiptean, care a urmat celui tunisian, ar putea fi adoptat și în alte țări.

Acum, dupa ce Hosni Mubarak a parasit conducerea Egiptului, intrebarea care se pune este daca revoltele populare vor continua in lumea araba si in alte parti. L-am intrebat pe corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela, care sint indiciile in acest sens.

In Egipt, proteste continua, in conditiile in care armata face apel la ordine. Exista semnale ca modelul egiptean, care a urmat celui tunisian ar putea fi adoptat si in alte tari. Forte de securitate au intervenit duminica impotriva demonstrantilor in Yemen si Bahrain. In ciuda interdictiilor in vigoare, mii de algerieni au demonstrat in centrul capitalei. Autoritatea Palestiniana a dispus demiterea guvernului si a promis alegeri parlamentare si prezidentiale pina in septembrie. In Iran, opozitia a organizat manifestatii de solidaritate cu revoltele din Egipt si din Tunisia. Militanti solicita un protest de anvergura in Libia, in cursul zilei de joi, incercind sa obtina reforme de la regimul colonelului Moammat Gadhafi, care se afla la putere de 42 de ani.

Din perspectiva americana, fireste revoltele care genereaza cel mai mare interes sint cele din Iran. Actualele actiuni anti-guvernamentale sint cele mai ample in interval de cel putin un an. In ciuda interventiei in forta a politiei, manifestanti iranieni au revenit pe strazi, citeva zeci de mii, in cursul zilei de luni. In 2009 si inceputul lui 2010, opozitia iraniana a incercat sa inlature regimul, profitind de manifestatii similare celor de acum din Egipt si Tunisia, dar fara succes. La vremea respectiva iranianii au protestat impotriva alegerilor frauduloase, care l-au adus la conducerea tarii pe Mahmoud Ahmadinejad. De data aceasta, protestatarii au cerut demisia liderului suprem, aiatolahul Ali Khamenei.

Interesant este ca regimul de la Teheran a sprijinit - spre deosebire de o mare parte a lumii arabe - revolta din Egipt, impotriva unui rival regional, Hosni Mubarak. Conducerea Iranului a prezentat revoltele ca fiind echivalentul revolutiei islamice de acum 30 de ani, cind o miscare radical islamista l-a inlaturat de la putere pe sahul Mohammad Reza Pahlavi, care se bucura de sprijin American.

Manifestatiile de la Teheran au coincis cu vizita Presedintelui Turciei, Abdullah Gul care a spus, „Vedem ca uneori lideri si sefi de stat nu tin cont de cererile populatiei si atunci oamenii actioneaza impotriva lor”.

Secretarul de stat Hillary Clinton a caracterizat drept ipocrit sprijinul Teheranului pentru manifestantii din Egipt. „In ultimele trei saptami, regimul iranian a sprijinit constant revoltele din Egipt, iar acum, cind i se cere sa acorde aceleasi drepturi propriei populatii, isi arata adevarata fata” -- a spus Hillary Clinton.