Raportul Comitetului anti-tortură din Consiliul Europei

Comitetul recomandă autorităților moldovene să își continue strategia de combatere a violenței și intimidării din penitenciare.

Consiliul Europei a publicat ieri raportul Comitetului anti-tortura pus la punct ca urmare a vizitei efectuate in Repubiica Moldova de expertii europeni intre 21 si 27 iulie 2010.

Documentul mentioneaza ca desi obiectivul initial a fost re-examinarea penitenciarelor din regiunea transnistreana a Republicii Moldova, delegatiei nu i s-a permis sa discute, in particular, cu detinutii aflati in arest temporar, motiv pentru care expertii si-au intrerupt misiunea.

Totusi, in Bender, expertii Comitetului anti-tortura au vizitat penitenciarele 8 si 12 care, desi se afla sub autoritatea Ministerului moldovean de Justitie, sunt situate in zona controlata de autoritatile transnistrene, noteaza raportul.

Comitetul recomanda autoritatilor sa isi continue strategia de combatere a violentei si intimidarii dintre prizonieri. Un capitol aparte il reprezinta, se pare, penitenciarul numarul 12 din Bender, unde expertii Consiliului Europei au descoperit faptul ca personalul unitatii exploata ierarhia informala dintre detinuti, pentru a mentine ordinea.

La cel de-al doilea penitenciar, noteaza raportul, problema o reprezinta la momentul vizitei lipsa apei si a curentului electric. Practic, autoritatile transnistrene deconectasera inchisoarea de la utilitati de ani de zile, fapt care facea de netrait viata celor inchisi acolo.

Recomandarea expertilor Comitetului catre autoritatile moldovene este negocierea. Altfel spus, autoritatile moldovene sunt invitate sa puna la cale o strategie de negociere cu autoritatile locale, astfel ca cei detinuti in penitenciarul din Bender sa beneficieze de conditii umane de trai.

Potrivit raspunsului autoritatilor moldovene la adnotarile expertilor de la Strasbourg, Chisinaul a facut deja pasi in remedierea acestor neajunsuri si a promis monitorizarea atenta a situatiei alimentarii cu apa si electricitate din penitenciarul in cauza.

Exista si elemente pozitive in raportul Comitetului de experti anti-tortura. Comportamentul politistilor care s-a imbunatatit, dupa cum au declarat expertilor cativa detinuti aflati in custodia politiei.

Mai mult decat atat, noteaza raportul, demiterea unor ofiteri si deschiderea unei investigatii pe marginea evenimentelor din aprilie 2009, i-a descurajat pe acei politistii tentati sa aiba un comportament abuziv. Totusi, delegatia a cules o serie de declaratii care acuza o serie de politisti de rele tratamente, unele dintre ele deosebit de grave, subliniaza documentul.

Ca raspuns la acest paragraf, autoritatile moldovene au indicat ca la nivelul politiei s-a constituit un departament anti-tortura, si ca mesajul pe care l-au livrat responsabililor din politie care se vor face vinovati de rele tratamente este: toleranta zero.