Instabilitatea din nordul Africii consolidează poziţia Rusiei la negocierile cu UE

Premierul Vladimir Putin

IHT: Rusia culege roadele creşterii rapide a preţurilor energiei, declanşată de instabilitatea din regiuni petrolifere.
Ziarul „International Herald Tribune” scrie că Rusia ar avea de câştigat pe plan economic de pe urma revoltelor din lumea arabă. Articolul lui Andrew E. Kramer vă este prezentat în rezumat de Mircea Ţicudean.

„Oricare va fi rezultatul tulburărilor sociale din lumea arabă, există deja un învingător economic limpede: premierul Rusiei Vladimir Putin”, scrie Kramer. Rusia, a cărei producţie de petrol este mai mare decât a Arabiei Saudite, culege roadele creşterii rapide a preţurilor energiei, declanşată de instabilitatea din regiuni petrolifere ca Orientul Mijlociu şi Africa de nord.

Graţie preţului în creştere al petrolului, rubla rusească s-a apreciat faţă de dolarul american mai mult decât oricare altă monedă naţională – iar asta ajută Kremlinul şi pentru că ţine inflaţia rusească în frâu într-un an electoral. Acţiunile ruseşti sunt şi ele înfloritoare.

Săptămâna trecută premierul Vladimir Putin a discutat cu ministrul economiei Alexei Kudrin, la o întrevedere televizată de canalele de stat. Aproape triumfător, Putin a spus: „Domnule Kudrin, încasările la buget au crescut!”

Rusia, continuă Kramer, ştie foarte bine că un vârf al preţurilor la petrol, cu toate beneficiile sale, nu este mai mult decât un vârf, după care urmează coborîşul.
Dar deocamdată, lucrurile merg bine.

Gigantul energetic francez Total a anunţat săptămâna trecută că va cumpăra 12% din acţiunile producătorului independent de gaz rusesc Novatek şi va participa la un proiect de producere a gazului lichefiat în nordul extrem al Rusiei. Şeful Totalului, Cristophe de Margerie, a spus că firma lui va investi în Rusia 4 miliarde de dolari, adăugând că evenimentele din lumea arabă însemnă un mare plus de atractivitate pentru Rusia cea stabilă.

Instabilitatea din nordul Africii, scrie Kramer, consolidează şi poziţia Rusiei la negocierile cu Europa în domeniul exportului de gaze şi al conductelor. Luna trecută, vizitând capitalele europene, şeful Gazprom Aleksei Miller a spus că în lumina evoluţiilor din lumea arabă europenii ar trebui să-şi revizuiască opoziţia faţă de proiectele de conducte ruseşti. Africa de nord este considerată concurenta numărul unu a ruşilor pe piaţa gazului trimis spre Europa.

Luna trecută la Bruxelles premierul Vladimir Putin, a spus: „Sunt convins că adevăratele interese pe termen lung ale economiei europene se bazează pe resursele noastre. Nimic nu este mai important decât stabilitatea”.