12.03 - București: Adrian Năstase critică Legea accesului la dosarele fostei Securități

A. Năstase: „Nu cred în această luptă cu trecutul, această dezgropare de morminte permanentă ne foloseşte.”

12 martie 2001

Actualitatea. (Moderator: Radu Călin Cristea; corespondent: Sabina Fati).

Adrian Năstase critică Legea accesului la dosarele fostei Securități.

Despre fel de fel de secrete a vorbit între altele primul ministru Adrian Năstase într-o conferinţă de presă ţinută după săptămănala reuniune a biroului executiv al PDSR. Astfel, domnul Năstase a declarat că va solicita unor experti din ţări membre ale NATO să analizeze problemele din legea secretului de stat votată de Parlament. Foarte supărat s-a arătat premierul ca din senin, pe activitatea Colegiului Naţional pentru studierea arhivelor Securităţii CNSAS. „Dezgroparea de morminte nu foloseşte la nimic” a spus, în context, şeful executivului.

Legea privind accesul la dosarele fostei Securităţi a fost criticată cu duritate de premierul Adrian Năstase care a argumentat că lupta cu trecutul nu foloseşte, că răscolirea dosarelor va duce la noi focare de incendiu, că instituția care girează deconspirarea Securităţii ca politie politică este ineficientă, iar CNSAS s-a ocupat mai mult de dotarea propriilor birouri decît de chestiuni concrete.

A. Năstase: „Fac parte dintre cei care nu au crezut niciodată şi nu cred nici în continuare în această instituţie şi în rolul ei. Nu cred însă această luptă cu trecutul, această dezgropare de morminte permanentă ne foloseşte. Aţi văzut foarte bine ce s-a întimplat în diferite cazuri, tot felul de jocuri, care sunt inevitabile, informaţii trunchiate şi care vor continua. Nu mai ştim exact - sunt dosarele de dinainte de ʼ89, de după ʼ89 pînă în ʼ96, între ʼ96 şi 2000, cit dă SRI-ul, cît dă SIE, ce decide nu ştiu cine... E adevărat, singurele lucruri notabile sunt că membrii respectivi ai CNSAS-ului au toţi cabinete serioase, au televizoare plate, ultima generaţie, au maşini, mai e nevoie de nu ştiu cîte sute de persoane care sa lingă dosare ani de zile şi să dea anumite lucruri. Eu cred că banii şi eforturile noastre ar trebui concentrate spre viitor.”

Liderii PDSR s-au opus în legislatura trecută cît au putut legii privind accesul la dosarele fostei Securităţi, dar acum este pentru prima dată, după alegeri, cînd primul ministru ataca aceasta lege. Critica acidă a preşedintelui PDSR are loc însă la 2 săptămîni după ce Vadim Tudor l-a acuzat pe Adrian Năstase că ar fi colaborat cu Securitatea comunistă şi că ar putea produce probe în acest sens, dacă se va ajunge în instanţă.

Primul ministru a răspuns cu un comunicat în care aducea ca argument principal chiar calificativul bun dat de CNSAS. In orice caz şeful partidului de guvernămînt a lăsat să se înţeleagă că legea privind deconspirarea Securităţii ca poliţie politică va fi modificată, dar că pentru moment prioritar este bugetul de stat care va fi adoptat joi, la şedinta săptămînală a executivului.

Adrian Năstase a recunoscut astazi încă o dată că legea privind secretul de stat nu a fost adoptată într-o formulă bună, ca domnia sa a înţeles semnalul transmis de mediile de informare, că preşedintele Iliescu a înţeles la rîndul său acest semnal, şi că pentru remedierea deficienţelor legii vor fi consultaţi experţi din statele membre NATO.

A. Năstase: „Toate ţările au o lege în acest domeniu, noi însă, din păcate, în loc să avem întîi o lege privind accesul la informaţii, accesul liber la informaţia publică, am început cu nivelul de excepţie. Sigur ca pînă la urmă, chiar dacă aveam o lege înainte, aceasta lege care ar fi survenit, oricum se aplica pentru toate domeniile care erau considerate de excepţie. Deci, nu s-ar fi schimbat în mod fundamental lucrurile.”

Adrian Năstase recunoaşte că principala deficienţă a legii este legată de nivelul pînă la care informaţiile sunt clasificate drept secrete.

A. Năstase: „Ceea ce rămîne însă aici este, nu atît nevoia unei legi, pentru că o astfel de lege exista peste tot în ţările NATO şi orice ţară îşi protejează informaţiile. Problema este nivelul pînă la care se face acest lucru, regulile după care se clasifică informaţia şi din acest punct de vedere eu cred că ar fi foarte util să avem urgent o expertiză din partea unor persoane de la NATO, atît pe zonă din una din ţările membre ale NATO, atît pe problemele tehnice, sub aspectul informaţiei clasificate cît şi din punctul de vedere al mass media în ţările membre ale NATO.”

Premierul Năstase a ocolit întrebarea de ce experţii statelor NATO nu au fost consultaţi inainte de adoptarea Legii secretului de stat şi a ţinut să sublinieze că această lege este ceruta de NATO statelor candidate. Legea a trecut prin Parlament încălcînd procedurile obişnuite cu o grabă considerată cel puţin suspectă de cei mai mulţi analişti politici, mai cu seama că legea secretului de stat a fost adoptată înaintea unei legi care să prevadă dreptul la informaţiile publice.