Dinamica de reforme, cea din coaliţia de guvernământ, dinamica post-electorală...

Nicu Popescu

Opiniile analistului Nicu Popescu despre ultimele evoluții politice din R. Moldova în relația cu UE.

Fostul consilier pentru integrarea europeană al guvernului, Nicu Popescu, expert la Consiliul European pentru Relaţii Externe de la Londra recomandă Chişinăului grăbirea reformelor pentru a nu rata fonduri europene. Am discutat cu Nicu Popescu după ce ambasadorul european la Chişinău Dirk Schuebel a avertizat guvernul că Moldova nu va reuşi să scape de vizele europene fără reforme, iar şefa politicii externe europene, Catherine Asthon, anunţând noi fonduri pentru ţările învecinate de la est şi de la sud, spune că în distribuirea ajutoarelor Uniunea Europeană va ţine cont mai mult decât până acum de progresele democratice.


Un interviu cu analistul politic Nicu Popescu

Your browser doesn’t support HTML5

Un interviu cu analistul politic Nicu Popescu



Nicu Popescu: „Bătălia pentru atenţie din partea Uniunii Europene nu se dă acum între est şi sud, ci între statele care vor avansa mai rapid în direcţia reformelor şi cele care vor avansa mai lent, sau vor stagna. Însă, Republica Moldova rămâne un lider în relaţia cu Uniunea Europeană, atât cu partenerii estici ai Uniunii cât şi cu cei din sud.”

Europa Liberă: Într-o evaluare a Uniunii Europene se spune că Moldova nu a făcut nici un fel de progrese anul trecut în asigurarea drepturilor minorităţilor şi combaterea discriminării, iar reforma din justiţie se află abia la începuturi. Din acest punct de vedere, Moldova se poate pomeni în categoria ţărilor care stagnează, sau care fac progrese reale?

Nicu Popescu:
„Principalul risc pentru Moldova nu este acela de a nu reuşi să se menţină pe poziţia de lider în relaţiile cu Uniunea Europeană comparativ cu Armenia sau Tunisia, de exemplu. Situaţia din Moldova este mult mai bună şi la capitolul drepturile omului şi la capitolul consolidării instituţionale a pluralismului politic.

Însă, principalul inamic şi risc pentru performanţele Republicii Moldova este Republica Moldova însăşi: dinamica de reforme, dinamica din coaliţia de guvernământ, dinamica post-electorală... Şi, într-adevăr, pentru Republica Moldova există riscul că viteza reformelor nu va creşte şi va rămâne la nivelul de astăzi. Această viteză este insuficientă pentru a ne asigura că Republica Moldova se mişcă spre Uniunea Europeană la fel de rapid pe cât şi-o doresc cetăţenii şi o bună parte din clasa politică.”