Alexandru Postică: Situaţia lui Ilie Cazac s-a înrăutăţit considerabil din cauza neacordării ajutorului medical.
Bună ziua, dragi ascultători. La microfon, Radu Benea, prezentatorul emisiunii Dialoguri. 15 minute cu Radio Europa Liberă. În ediţia de astăzi:
Mama lui Ilie Cazac, tânărul arestat cu mai bine de un an pentru presupusă „trădare şi spionaj”, spune că ar putea să ceară graţierea fiului ei, dacă ar fi sugură că va fi eliberat.
Chişinăul şi Tiraspolul se acuză reciproc de eşecul reluării negocierilor de la Moscova în problema Transnistriei.
Începem ca de obicei cu buletinul de ştiri. Valentina Ursu trece în revistă principalele evenimente ale săptămânii trecute.
Dialoguri transnistrene
Your browser doesn’t support HTML5
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Administraţia de la Tiraspol a dat vina pe Chişinău pentru eşecul consultărilor de marţi 21 iunie de la Moscova în chestiunea transnistreană. Într-un comunicat de presă citat de agenţia Interfax, Tiraspolul spune că autorităţile moldovene ar fi pus nişte condiţii „absolut neviabile”. Reprezentantul Chişinăului la consultări, vicepremierul Eugen Carpov, declarase însă că discuţiile au fost suspendate pentru că delegaţia transnistrenilor ar fi avut un mandat limitat. Ministerul de externe al Rusiei şi-a exprimat regretul faţă de întreruperea dialogului şi a spus că reuniunea va fi reluată tot la Moscova, la o dată care urmează să fie stabilită.
Înaintea discuţiilor, ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a îndemnat Chişinăul şi Tiraspolul să facă anumite concesii dacă vor rezolvarea durabilă a conflictului transnistrean. „Ambele părţi trebuie să abandoneze poziţiile extreme... Adevărul se află undeva la mijloc”, a spus Lavrov, citat de Interfax. Serghei Lavrov a mai declarat reporterilor că recunoaşterea independenţei Transnistriei (de către Moscova) „este exclusă”. Mediatorii conflictului transnistrean sperau ca, la această rundă de consultări, Chişinăul şi Tiraspolul să se pună de acord asupra reluării negocierilor oficiale în format cinci plus doi, întrerupte în urmă cu cinci ani.
Ambasadorul rus la Chişinău, Valeri Kuzmin a declarat că incidentul diplomatic de la recepţia prilejuită de ziua naţională a Rusiei a fost exagerat de presă. Potrivit Unimedia, ambasadorul ar fi sugerat că cele întâmplate ar fi contribuit la eşecul consultărilor de la Moscova pe tema Transnistriei, unde nu s-a ajuns la o înţelegere despre reluarea oficială a negocierilor în formatul 5+2. Valeri Kuzmin le-a vorbit jurnaliştilor la memorialul Eternitate din Chişinău unde s-a comemorat aniversarea a 70 de ani de la invadarea URSS de către Germania nazistă. La recepţia oferită de ambasada rusă înainte de 12 iunie, diplomaţii moldoveni au părăsit incinta în semn de protest faţă de prezentarea oficială făcută de ambasadorul Kuzmin ministrului de externe din administraţia nerecunoscută de la Tiraspol, Vladmir Iastrebciak.
Premierul Vlad Filat spune că transportul feroviar de mărfuri prin regiunea transnistreană va fi reluat de îndată ce vor fi puse la punct „detaliile tehnice” care mai trebuie negociate de Chişinău şi Tiraspol. Filat nu a spus în ce constau detaliile, nici când s-ar putea relua transportul, dar a insistat că aceasta nu este doar o intenţie, ci obiectul unei hotărâri de guvern. Recent, Tiraspolul a acuzat Chişinăul că tergiversează reluarea transporturilor de mărfuri pe calea ferată – deşi acesta este un obiectiv relativ uşor de atins al cooperării dintre cele două maluri ale Nistrului.
Şi tot premierul Vlad Filat a anunţat o vizită apropiată la Chişinău a preşedintelui Uniunii Europene, Herman van Rompuy. Preşedintele Consiliului Europeană, cum sună titulatura oficială, se va afla în Moldova pe 6 iunie. Vlad Filat a făcut anunţul la revenirea dintr-o călătorie la Bruxelles unde a participat ca preşedinte al Partzidului Liberal Democrat din Moldova la summit-ul Partidului Popular European la care este afiliat. Primul ministru a spus că are „aşteptări mari” de la vizita oficialului european. Fără a da detalii, el a mai declarat că Herman van Rompuy va lansa „o serie de iniţiative noi” pentru Moldova.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Radu Benea: Mulţumesc, Valentina. Mai multe ştiri, analize şi comentarii găsiţi pe pagina noastră de Internet.
La mai bine de un an de când tânărul inspector fiscal de la Bender Ilie Cazac a fost arestat pentru presupusă „trădare şi spionaj în favoarea Moldovei, mama lui, Stela Surchicean spune că este gata să facă o cerere de graţiere lui Igor Smirnov, dacă ar fi sigură că fiul ei va fi eliberat. Mai mult, ea susţine că Ilie Cazac ar fi torturat în închisoare. Stela Surchicean spune că i-a cerut şi sprijinul senatorului american, John McCain, care s-a aflat într-o vizită la Chişinău pe 12 iunie, să se implice în eliberarea lui Ilie. Totodată, ea crede că Ilie Cazac NU ar putea fi eliberat fără implicarea Federaţiei Ruse. Cu Stela Surchicean a stat de vorbă colega noastră, Diana Răileanu, care a întrebat-o mai întâi care este situaţia lui Ilie Cazac în detenţie?
Stela Surchicean: „Ieri am vorbit cu el, astăzi m-a sunat şi a spus că-i pun piedici să nu poată suna. Are dreptul în fiecare zi să sune cîte 15 min să vorbim cu el”.
Europa Liberă: Şi ce vă zice Ilie?
Stela Surchicean: „El nu poate să se jeluie, înţelegeţi, se ascultă telefonul şi nu are dreptul să se jeluie. Acum o săptămînă ni s-a jeluit că îl controlează şi noaptea”.
Europa Liberă: Dar ce înseamnă „îl controlează şi noaptea”?
Stela Surchicean: „Fac percheziţii la el în celulă şi noaptea, la trei de noapte îi fac percheziţie sub formă înjositoare. Asta eu cred că sînt ambiţiile MGB-ului ca să-l înjosească, eu cred că ei vor să scoată ceva din el, să-l impună, totuşi, să dea un video interviu că el este vinovat, ca să scape de el, eu aşa cred. A spus că a trimis vreo două scrisori acasă, ca eu să le transmit mai departe şi n-a venit nici o scrisoare nimic”.
Europa Liberă: Dar v-a spus ce anume cerea în acele scrisori?
Stela Surchicean: „ Mă pricep eu ce conţinea, fiindcă el m-a întrebat: „Mamă ce să fac, eu nu mai pot răbda tot ce se întîmplă aici, împrejurul meu, eu risc şi zi şi noapte şi cu sănătatea şi cu viaţa”.
Europa Liberă: Doamnă Surchicean, zilele trecute cîteva organizaţii au ieşit într-o conferinţă de presă şi spuneau că Ilie este torturat?
Stela Surchicean: „ Da, asta este corect”.
Europa Liberă: D-tră de unde ştiţi, v-a spus el?
Stela Surchicean: „Da. Să vă spun cinstit noi ne întâlneam într-o cabină eu şi în altă cabină peste vreo doi metri el, concret eu nu am putut să-l văd, să înţeleg ceva, dar după vorbă, prin sticlă ne uitam la el şi înţelegeam că şi vorba şi purtările sunt cu totul altele, este cu totul un alt om decît cel care a fost”.
Europa Liberă: D-nă Surchicean rămîneţi pe aceleaşi poziţii, nu veţi cere graţierea lui Ilie?
Stela Surchicean: „ Păi, dacă cer, eu recunosc că el este vinovat, şi el la fel. Dar dacă vom şti că ei îi vor da drumul noi am cere, fiindcă pentru noi este principalul ca el să iasă. Nimănui nu-i sînt interesante jocurile acestea politice, principalul este ca copilul să-mi fie la libertate, toţi îmteleg că el nu este cu nimic vinovat”.
Europa Liberă: Deci, să înţeleg că dacă aveţi siguranţa că Ilie va fi liber, dacă cereţi graţierea, veţi face acest lucru?
Stela Surchicean: „Da, fiindcă pe noi nu ne interesează jocurile politice. Eu cred că cineva s-ar juca cu banii, cu diferite murdării, da copilul meu trebuie să stea închis pentru jocurile acestea”.
Europa Liberă: Ultima dată cînd discutam spuneaţi că v-aţi adresat prin intermediul ziarului «Человек и его право», v-aţi adresat preşedintelui Rusiei, Ucrainei şi Statelor Unite aşa am înşeles atunci, vreo reacţie?
Stela Surchicean: „ Da, şi preşedintelui OSCE, mai tîrziu m-am adresat Patriarhului Khiril, la fel nimic, nicio reacţie, nicio scrisoare, niciun răspuns, nimic, nimic”.
Europa Liberă: Şi ce aţi cerut?
Stela Surchicean: „Am cerut eliberarea. Duminică, pe 12 iunie a fost senatorul american John McCain, am avut întrunire şi cu dînsul, era împreună cu Dorin Chirtoacă, am luat fotografia mare a copilului şi m-am dus la el ca mamă”.
Europa Liberă: D-nă Surchicean şi cum a fost discuţia cu d-nul McCain, ce i-aţi cerut şi ce v-a spus dumnealui?
Stela Surchicean: „Ştiţi, cînd m-am întălnit cu dînsul am început să plîng, atunci Dorin Chirtoacă a început să vorbească ceva în limba engleză cu el, atunci el m-a întrebat cîţi ani i-au dat fiului, eu i-am spus cîţi ani, imediat s-au apropiat de mine mai mulţi diplomaţi, inclusiv şi ambasadorul Americii, Asif J. Chaudhry, şi au început să-mi dea întrebări la care răspundeam, şi el a spus că o să se străduie să mă ajute pe mine”.
Europa Liberă: Dacă tot spuneţi că aţi vorbit şi cu senatorul McCain şi cu mai mulţi ambasadori în Republica Moldova, cum credeţi, ce ar trebui să se întîmple ca Ilie Cazac să fie eliberat?
Stela Surchicean: „Depinde tot de Rusia, absolut tot de Rusia. Pînă nu va da Rusia ordin să fie fiul meu eliberat, nu o să eliberat, fiindcă aici, pe teritoriul Transnistriei, stă armata, armamentul, Rusiei şi de aceia, dacă cineva se porneşte împotriva Transnistriei, se porneşte împotriva Rusiei. Asta toţi înţeleg şi cine o să îndrăznească să se ducă pentru fiul meu împotriva Rusiei?”
Radu Benea: Stela Surchicean, mama lui Ilie Cazac, fostul inspector fiscal de la Bender, condamnat la 14 ani de detenţie de autorităţile transnistrene pentru presupusa „trădare şi spionaj în favoarea Moldovei”.
Despre starea lui Ilie Cazac, colega noastră Diana Răileanu a stat de vorbă şi cu avocatul său de la Asociaţia Promo-lex, Alexandru Postică.
Alexandru Postică: Situaţia lui Ilie Cazac s-a înrăutăţit considerabil din cauza neacordării ajutorului medical.
Europa Liberă: Dar ce s-a întîmplat cu el? De ce are nevoie de ajutor medical?
Alexandru Postică: Începând cu luna februarie anul curent, dânsul a avut probleme ale activităţii bucale şi mai multe carii care nu au fost tratate la momentul corespunzător. Şi, inclusiv din cauza stării sale de sănătate, dânsul a slăbit. Mai mult, are probleme digestive din cauza alimentaţiei proaste. Instituţia în care este deţinut la moment nu-i acordă asistenţa medicală cuvenită. Toate demersurile rudelor şi a medicilor privaţi de a se face plombe sau alte îngrijiri medicale nu s-au încununat de succes. Unicele posibilităţi au fost limitate la acordarea medicamentelor prin intermediul unei organizaţii neguvernamentale din Chişinău.
Europa Liberă: Dar spuneţi-ne, vă rog, cunoaşteţi cumva prin ce-şi motivează refuzul administraţia unde este deţinut Ilie Cazac?
Alexandru Postică: Administraţia spune că în instituţia penitenciară există medic care ar putea asigura asistenţa medicală. Însă medicul respectiv a spus că unica soluţie pentru Ilie Cazac o vede prin extracţie dentară. Vă daţi seama că fiind extraşi 4 sau 6 dinţi, nu ştiu care ar fi posibilităţile lui de a se alimenta în continuare. Solicitarea lui este să fie admis un medic dentist care să plombeze aceşti dinţi.
Europa Liberă: Dle Postică, am vorbit cu mama lui Ilie Cazac, Dna Surchicean, şi la un moment dat spunea dumneaei că ar cere graţierea lui Ilie şi poate această cerere ar grăbi eliberarea lui, aşa cum s-a întâmplat în cazul lui Ernest Vardanean. În opinia Dvs., cât de reală poate fi o astfel de cerere şi mai ales să se finalizeze cu eliberarea lui Ilie Cazac?
Alexandru Postică: Trebuie să subliniem acel fapt că Ilie Cazac nu a recunoscut nici o vină. Ilie Cazac, deşi iniţial a fost prezentată o cerere prin care dânsul recunoştea că ar fi colaborat cu Serviciul de Informaţii şi Securitate al Republicii Moldova, în instanţa de judecată a refuzat orice complicitate şi, prin urmare, se consideră nevinovat în infracţiunea în care se învinuieşte. Fiind depusă o cerere de graţiere, de fapt, dânsul va fi obligat, să spunem aşa, să recunoască anumite capete de acuzare care i-au fost aduse de către instanţele nerecunoscute.
Europa Liberă: Să înţeleg că înclinaţi să credeţi că astfel situaţia i s-ar înrăutăţi?
Alexandru Postică: Consider că o asemenea evoluţie ar da apă la moara separatiştilor, care ar pune că, uitaţivă, Ilie Cazac şi-a recunoscut vina şi, respectiv, dânsul a fost trimis de SIS. Va depune sau nu o cerere de graţiere? Nu că pot spune. Nu am avut legătură cu Ilie Cazac. Însă, dacă această cerere va determina eliberarea sa, nu exclud că o asemenea cerere va fi depusă.
Europa Liberă: Spuneţi-mi, vă rog, dar ce se aude despre cazul lui Ernest Vardanean la CEDO?
Alexandru Postică: Cazul lui Ernest Vardanean la CEDO a fost expediat încă anul trecut, imediat după ce dânsul a fost reţinut, în aprilie 2010. Şi se află, la moment, pe rolul Curţii Europene.
Europa Liberă: Deci, nimic nou, evoluţii nu sunt.
Alexandru Postică: Evoluţii nu sunt.
Radu Benea: avocatul Alexandru Postică, într-un interviu cu Diana Răileanu.
Amintim că jurnalistul Ernest Vardanean, acuzat şi el de autorităţile de la Tiraspol de înaltă trădare şi spionaj, a fost graţiat la începutul lunii mai de liderul transnistrean Igor Smirnov.
Corespondentul Europei Libere, Rob Coalson, a căutat să afle de la Heather McGill, cercetătoare în echipa pentru Eurasia din cadrul Amnesty International de la Londra, de ce nu a fost cazul lui Ernest Vardanean preluat de Amnesty şi declarat cazul unui „deţintut de conştiinţă”?
Heather McGill: „Am analizat cazul, dar problema a fost că trebuia să fim siguri că nu a comis nicio ilegalitate. În cazul lui, nu puteam să verificăm informaţiile, nu puteam fi siguri că totul a fost motivat numai politic, că a fost închis numai din cauza activităţii sale jurnalistice.
Dar sigur că am fost preocupaţi de modul cum s-a desfăşurat procesul, de faptul că nu a existat prezumpţia de nevinovăţie... pentru că a fost publicat un video, şi pe Youtube, cu „mărturia” lui şi înainte de proces, şeful securităţii a declarat că este vinovat ...aşa că am fost foarte preocupaţi de modul cum a fost tratat, de desfăşurarea procesului, dar nu am putut spune că este «deţinut de conştiinţă» pentru că nu era sută la sută siguri că a fost condamnat numai din cauza articolelor pe care le-a scris.”
Heather McGill a spus că reprezentanţi ai Amnesty International au deja programată o vizită în Republica Moldova pentru luna septembrie, când vor avea posibilitatea să afle mai multe despre cazurile lui Ernest Vardanean şi Ilie Cazac.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
Radu Benea: Săptămâna trecută, la Moscova au avut loc consultări privind posibila reluare a negocierilor oficiale privind Transnistria, în format 5+2. Consultări care s-au încheiat fără nici un rezultat, a declarat vicepremierul pentru reintegrare Eugen Carpov, Europei Libere:
Eugen Carpov: „Vreau să vă spun că subiectul principal de pe agendă l-a constituit posibilitatea reluării negocierilor oficiale, care, după cum cunoașteți s-au întrerupt în anul 2006. Ședința s-a terminat, o decizie finală nu a fost luată.
Runda de la Moscova, consacrată subiectului pe care l-am menționat, urmând să fie continuată. Va fi continuată într-o perioadă pe care urmează să o convenim între toți participanții formatului 5+2. Ne-am despărțit cu ideea că asemenea negocieri oficiale sunt strict necesare. Decizia urma să fie luată la Moscova pentru că așa a fost înțelegerea noastră. Acum partenerii noștri din Tiraspol nu au avut probabil mandat să adopte o asemenea decizie.
Sperăm că în continuare noi o vom obține și din momentul când vom semna o declarație în acest sens, vom demara procesul formal de negocieri. Iar procesul formal de negocieri înseamnă că vom discuta despre statutul special al Transnistriei ca parte componentă a Republicii Moldova, stat suveran, teritorial integru în cadrul frontierelor recunoscute pe plan internațional.”
Europa Liberă: Înainte de reluarea negocierilor iar s-au auzit controverse în jurul statutului Transnistriei. Ați simțit o poziție mai rigidă, mai flexibilă din partea lor?
Eugen Carpov: „În primul rând, toți participanții care au fost prezenți astăzi la masa de negocieri, - mă refer atât la mediatori, Federația Rusă, Ucraina, OSCE, cât și observatorii UE și SUA - unanim au reconfirmat poziția care constă în următoarele: Transnistria trebuie să beneficieze de un statut special garantat ca parte componentă a Republicii Moldova. Deci, asta este piatra de temelie de la care trebuie să pornim următoarele negocieri. Trebuie să vă spun ca în aceste negocieri nu am intrat. Vom intra doar când vom avea decizia de reluare a procesului formal.”
Radu Benea: vicepremierul moldovean pentru reintegrare Eugen Carpov, într-un interviu consemnat de Vasile Botnaru.
Doamnelor si domnilor, aici se încheie emisiunea noastră. Prezentatorul ei, Radu Benea vă mulţumeşte pentru atenţie şi vă doreşte toate bune. Aici e Radio Europa Liberă.