Curtea de Apel Bălţi a respins invalidarea scrutinului cerută de opoziţia comunistă.
Curtea de Apel din Bălţi a respins contestaţia Partidului Comuniștilor care cerea invalidarea turului doi al alegerilor în Chișinău, câştigate de liberalul Dorin Chirtoacă. Partidul de opoziţie susţine în continuare că alegerile au fost fraudate şi spune că va ataca Moldova la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Relatează Lucia Diaconu.
Dorin Chirtoacă rămâne primarul Chişinăului
Your browser doesn’t support HTML5
Partidul comuniştilor a invocat, cu titlu de motivaţie a cererii sale, încălcarea masivă a secretului de vot. Juristul PCRM, Sergiu Sîrbu, a făcut trimitere la plîngeri ale alegătorilor care s-ar fi simţit stingheriţi şi chiar intimidaţi cînd s-au pomenit în cabina de vot neîngrădită din toate părţile de perdea.
Judecătorii de la Curtea de Apel din Bălţi au respins argumentele comuniştilor, iar deliberarea a durat mai puţin de un sfert de oră.
Într-o primă reacţie după pronunţarea deciziei, Sergiu Sîrbu, reprezentantul PCRM în instanţă, a declarat presei că hotărîrea ar fi fost luată sub presiune. Dar, fiindcă decizia nu poate fi contestată în altă instanţă din ţară, PCRM va ataca Republica Moldova la CEDO.
Sergiu Sîrbu: „Noi nu avem cum să nu acceptăm, este o decizie irevocabilă. Nici într-un caz nu ne resemnăm, deoarece sîntem conştienţi că este o decizie politică, judecătorii au fost presaţi şi influenţaţi la maximum. Avem trei decizii care sînt contradictorii, pe acelaşi subiect. În acest caz unica şansă este adresarea la CEDO şi eu sînt sigur că Curtea Europeană va condamna RM pentru aplicarea neuniformă a legislaţiei electorale.”
Juristul PCRM face aluzie la decizia altei instanţe, de la Bender, care a dispus organizarea turului trei de alegeri la Căuşeni, contestate tot de comunişti, şi la decizia Curţii Supreme de Justiţie de a transfera examinarea validării alegerilor de la 19 iunie din Chişinău, nerecunoscută de PCRM, la Curtea de Apel din Bălţi. Decizii care, spune Sergiu Sîrbu, ar fi avut la bază aceleaşi argumente pe care le-au adus comuniştii în faţa judecătorilor de la Bălţi.
Doar că la Căuşeni, între timp, Consiliul Electoral de Circumscripţie a cerut comisariatului de poliţie să facă o verificare, deoarece pune la îndoială veridicitatea plîngerilor prezentate de partidul comuniştilor în instanţă.
Liberalii au interpretat decizia judecătorilor de la Bălţi ca fiind una firească, pentru că ar exprima voinţa alegătorilor. Ion Casian, juristul PL:
„Noi considerăm şi cred eu că toţi chişinăuienii şi toată republica salută această hotărîre. Credem că este o hotărîre corectă, o hotărîre legală. ”
Preşedintele instanţei de la Bălţi a dezminţit declaraţiile privind pretinsele presiuni exercitate asupra judecătorilor în ajunul şedinţei, dar a reproşat presei că a lansat diverse presupuneri ofensatoare la adresa lor.
Vom nota că liberalul Dorin Chirtoacă a cîştigat primăria Chişinăului cu o diferenţă de aproximativ 4000 de voturi în faţa candidatului comuniştilor Igor Dodon. Majoritatea însă în consiliul municipal o deţin comuniştii.
L-am întrebat pe analistul Nicolae Chrtoacă cum vede activitatea primăriei în aceste condiţii.
Nicolae Chirtoacă: „Toată experienţa politicului moldovenesc demonstrează că un compromis este aproape că imposibil de atins. Cred că anume din aceste considerente PL a iniţiat deja diferite manevre în ceea ce priveşte nealegerea preşedintelui Consiliului municipal, astfel să-l facă mai puţin concentrate asupra unor probleme politice. Cel puţin se creează o astfel de impresie. Doi: Dorin Chirtoacă îşi consolidează echipa, deja s-a iniţiat demisionarea mai multor funcţionari, sub diferite pretexte. Cred că ambele părţi se pregătesc deja de o anumită dacă nu de o confruntare directă, cel puţin de un dialog foarte anevoios.”
Ieri, la propunerea liberalilor, Parlamentul a votat desfiinţarea funcţiei de preşedinte al Consiliului municipal, pe motiv că aceasta ar genera conflicte. Decizie criticată de partidul comuniştilor, care au calificat-o drept una politică, dar şi de unii experţi, pe motiv că ar cauza un dezechilibru între competenţele Consiliului Municipal şi primar.