Vlad Filat: Schimbarea Constituției - o aventură mai deocheată decât președintele apolitic

Vlad Filat

PL şi PD, nemulţumite de reacţia premierului.


Premierul Vlad Filat a declarat public pentru prima dată că visul lui Marian Lupu să fie ales președinte devine „tot mai irealizabil”. Timp de câteva săptămâni, colegii de partid ai premierului au pregătit terenul – au propus modificarea acordului de guvernare și înlocuirea lui Lupu cu o candidatură negociată cu opoziția comunistă. Astăzi, Vlad Filat în persoană a spus că alternativa sugerată de PD și PL ar fi o aventură la care PLDM nu va lua parte, anume completarea constituției printr-o lege organică, ce ar face posibilă alegerea șefului statului cu mai puține voturi, fără participarea opoziției comuniste. Schimbăm mai bine acordul de guvernare decât constituția, a spus astăzi Filat. Dar nu a precizat dacă este el însuși gata să renunțe la funcția de premier primită datorită aceluiași acord. Valentina Ursu relatează:


Vlad Filat: Schimbarea Constituției - o aventură mai deocheată decât președintele apolitic

Your browser doesn’t support HTML5

Vlad Filat: Schimbarea Constituției - o aventură mai deocheată decât președintele apolitic




Vorbind despre depăşirea crizei politice şi despre Marian Lupu, candidatul Alianţei pentru Integrare Europeană, propus pentru funcţia de şef al statului, liderul liberal-democrat, şeful Executivului, Vlad Filat, a declarat astăzi, după şedinţa Guvernului:

„Domnul Lupu continuă a fi obsedat de a obţine această funcţie de preşedinte cu orice preţ. Noi ne pierdem în discuţii sterile şi în visuri, care pentru unii devin din ce în ce mai irealizabile.”

Vlad Filat a mai spus că Partidul Liberal-Democrat nu aşteaptă decizia Curţii Constituţionale. Tot el adăugând:

„Realităţile impun situaţii în care să fie modificate constituţii. Asta presupune că realitatea poate impune şi modificarea unui acord, care vizează constituirea unei alianţe, care are obiectiv foarte clar: de a rezolva problemele curente şi de a asigura perspectiva ţării.”

Pentru că Marian Lupu este în concediu, la declaraţiile premierului a reacţionat vicepreşedintele democraţilor,
Vlad Plahotniuc. El sugerează că Vlad Filat ar face presiune asupra Curţii Constituţionale şi a alianţei de guvernare:

„Pot fi calificate ca o presiune pe Curtea Constituţională, pe colegii de Alianţă şi pe societate. Ce fel de respect arată faţă de deciziile organelor de stat această declaraţie? Îşi doreşte PLDM-ul o rezolvare a situaţiei? Sau o antagonizare a situaţiei politice, pentru a marginaliza colegii de Alianţă. Orice act convenit sau votat este posibil de modificat, doar că această decizie trebuie să fie una colegială şi nu unilaterală.”

Declaraţiile lui Vlad Filat arată că PLDM ar dori să renunţe la condiţiile incluse în acordul de constituire a Alianţei pentru Integrare Europeană, semnat de către cele trei formaţiuni liberal democrate, este opinia vicepreşedintelui liberal, Boris Vieru:

„De fapt, reformatarea Alianţei înseamnă destrămarea Alianţei, pentru că vor fi cu totul alte condiţii politice, probabil că va fi un alt guvern. Lucrurile se vor schimba în mod fundamental. Partidul Liberal îşi menţine poziţia veche, va pleda în continuare pentru respectarea acestui acord de constituire a Alianţei. Preşedintele Partidului nostru, domnul Mihai Ghimpu, a admis o singură posibilitate de reformatare a acordului de constituire a Alianţei – este vorba de o înţelegere separată între premierul Vlad Filat şi preşedintele interimar, domnul Lupu, de schimbare cu locul. Dacă domnul prim-ministru doreşte să fie preşedinte, se ajunge la o înţelegere cu domnul Lupu, atunci se face această rocadă. Şi atunci acordul se poate schimba, dar numai în acest aspect. Pentru că restul ar fi o renegociere foarte complexă şi de fapt pornirea unor noi negocieri pe marginea acestui acord ar însemna renegocierea formatului puterii ca atare.”

În situaţia creată, soluţia se află în interiorul Alianţei, crede preşedintele de onoare al Partidului Democrat, Dumitru Diacov:

„Putem să luăm decizii şi să rezolvăm unele probleme fără de a modifica oricare document. Eu nu compar Constituţia cu acordul Alianţei. Acordul Alianţei este totuşi un document mai puţin juridic, mai mult moral. De aceea când vorbim de Constituţie, se are în vedere decizii, care să creeze premize pentru alegerea preşedintelui, pentru depăşirea crizei politice. Eu tot împărtăşesc ideea că nu numai această prevedere destul de complicată, când cu trei cincimi din voturi se alege preşedintele, dar şi voinţa politică a politicienilor.”

Solicitaţi de Europa Liberă, mai mulţi deputaţi comunişti au spus că vor face declaraţii după ce va deveni clar ce doreşte Alianţa pentru Integrare Europeană.