Reaşezarea impozitelor pe proprietăţi

Potrivit Societăţii Academice Române, dacă sistemul s-ar schimba din rădăcini, încasările din impozite s-ar dubla şi ar putea ajunge la două miliarde de euro anual.


În România, în strategia bugetară pentru perioada următoare se propune o calculare diferită a impozitelor pe clădiri şi terenuri. E vorba de a stabili impozitul la valoarea de „piaţă” a respectivei clădiri sau teren. O propunere menită să aducă mulţi bani la buget, după cum ne spune corespondenta noastră la Bucureşti, Sabina Fati.


Corespondenţa zilei de la Bucureşti

Your browser doesn’t support HTML5

Corespondenţa zilei de la Bucureşti




Guvernul roman vrea sa modifice sistemul de impozitare a cladirilor, terenurilor si mijloacelor de transport si sa impuna un nou mecanism de calcul care sa duca la cresterea sumei pe care o colecteaza statul din astfel de impozite.

Executivul de la Bucuresti a calculat ca in urmatorii doi ani ar putea aduna mai mult de un sfert de miliard de euro, daca se va modifica sistemul de impozitare.

Sorin Ionita, analist de politici publice la SAR, Societatea Academica Romana, sustine insa ca guvernul a luat in sfirsit in seama propunerea facuta de aceasta organizatie in 2006. Potrivit calculelor Societatii Academice Romane, daca sistemul s-ar schimba din radacini si s-ar pune pe baze logice, atunci incasarile din impozite s-ar dubla, adica de la un miliard de euro anual ar putea ajunge la doua miliarde.

Cum ar trebui sa aiba loc aceasta reforma a impozitarii proprietatilor? In primul rind prin aplicarea principiilor proportionalitatii din aritmetica elementara, adica romanii cu proprietati mai scumpe sa plateasca si impozite mai mari. In acest moment lucrurile stau oarecum invers: cineva care are o locuinta mica in centrul unui oras achita anual un impozit mai mare decit proprietarul unei vile dintr-o zona rezidentiala aflata mai departe de centru. In acelasi timp, impozitul pentru o casa centrala este relativ la fel de mare, indiferent daca este vorba de centrul capitalei sau de centrul unui orasel de periferie.

Guvernul roman mizeaza pe un sistem fiscal „echitabil, echilibrat si functional”, pe care l-a convenit in prealabil cu Fondul Monetar International, dar care urmeaza sa fie analizat in profunzime, inainte de a fi adoptat de executiv.

In marea lor majoritate, impozitele vor creste, dar analiza Societatii Academice Romane atrage atentia ca pentru o reforma eficienta a impozitarii proprietatii, autoritatile ar trebui sa urmeze urmatorii pasi: in primul rind sa elimine diferenta intre valoarea impozabila si valoarea reala a proprietatii, in asa fel incit o cocioaba din centru sa nu aiba un impozit mai mare decit un palat de la margine; in al doilea rind ar urma sa fie eliminate majoritatea exceptarilor de la plata impozitelor pe proprietate și in al treilea rind ar trebui pus la punct un cadastru urban simplu care sa inregistreze toate proprietatile pe criterii obiective.

Reasezarea impozitelor este totusi complicata pentru ca ultima modificare a fost decisa de guvernul roman chiar anul trecut, cind a hotarit ca persoanele care detin mai multe cladiri sa achite impozite majorate cu 65 la suta pentru prima cladire in afara celei de domiciliu, cu 150 la suta mai mult pentru a doua cladire in afara celei de resedinta si cu 300 la suta mai mult pentru a treia casa detinuta si pentru celelalte.