Piațe financiare internaționale oscilante după măsurile de reglementare financiară pentru zona euro anunțate la întâlnirea Sarkozy-Merkel

Sub presiunea crizei datoriilor din zona euro, preşedintele Franţei, Nicolas Sarkozy şi cancelara Germaniei, Angela Merkel s-au întâlnit marţi, la Paris şi au decis:
• Crearea unui guvern economic pentru zona euro
• Instituirea unui taxe pe tranzactiile financiare
• Obligatia adoptarii „regulii de aur” a echilibrului bugetar in Constituţiile ţărilor din zona euro
• Impozit comun pe firme in Franta si Germania.

Problema este că pe lângă o criză a datoriei, economia europeană se reface mult mai încet decât s-a crezut iar ştirea de marţi, că economia germană, motorul Uniunii Europene, nu a crescut decât cu 0,1 la sută în ultimul trimetru, a şocat. Iar pieţele financiare, oricum nervoase, au reacţionat imediat iar moneda unică a pierdut în raport cu dolarul.

Bursele europene au închis în minus ca și cele americane, aparent neconvinse de eficienţa măsurilor anunţate la Paris de Franţa şi Germania. Potrivit analiştilor, investitorii aşteptau o promisiune că cele două ţări vor mări fondul de susţinere a economiilor din zona euro. Era dorită şi o decizie privind crearea aşa numitelor euroobligaţiuni, pe care însă ambele ţări le resping despre o soluţie scumpă şi de scurtă durată.