Jerzy Buzek, președintele PE, pledează pentru un cadru de aderare a R. Moldova la UE

Parlamentul European a recomandat executivului și liderilor Uniunii Europene să ofere Republicii Moldova un cadru-perspectivă de aderare. În urma votului de joi asupra recomandării, președintele Parlamentului European, Jerzy Buzek a spus într-un comunicat de presă că perspectiva aderării ar încuraja Moldova să promoveze reformele începute cu doi ani în urmă.
Oficialul european a mai spus că pentru Uniunea Europeană succesul Moldovei este important şi că Moldova are nevoie de stabilitate politică, motiv pentru care ar trebui să aleagă un preşedinte. Mai mult, Buzek a vorbit despre întărirea democrației, despre supremația legii şi lupta împotriva corupţiei.
Moldova negociază cu Uniunea Europeană un Acord de Asociere prin care ar dori să primească promisiunea aderării.
Într-un interviu cu Europa Libera, europarlamentarul britanic Graham Watson, raportorul pentru Moldova a declarat că în acest moment relaţiile Moldovei cu Uniunea Europeană sunt la un nivel mediu, ceea ce implică mai multe ajutoare şi mai mult sprijin pentru reforme. Watson a mai declarat că Transnistria „nu este acum un obstacol în calea apropierii Moldovei de Uniunea europeană dar va fi un obstacol în calea integrării”.