Georgia a acceptat o ofertă de mediere elvețiană în conflictul cu Rusia

Președintele Dmitri Medvedev primind-o pe Micheline Calmy-Rey, președinta și ministrul de externe elveția, la reședința sa de la Gorki

Elveția a propus trimiterea observatorilor internaționali la punctele de trecere a graniței între Rusia, Osetia de Sud și Abhazia.






Rusia a mulțumit Elveției, duminică, pentru medierea unei înțelegeri cu Georgia care i-ar putea permite să adere la Organizația Mondială a Comerțului până la sfârșitul anului. Georgia este singura țară membră a OMC care nu și-a dat încă acordul pentru primirea Rusiei din cauza disputelor privind republicile separatiste georgiene, sprijinite de Moscova. Alexandru Eftode cu detalii.

Rusia este cea mai mare economie aflată încă în afara organizației care reglementează comerțul internațional. Cel mai mare producător de energie din lume și a 11 economie globală după mărimea Produsului Intern Brut negociază cu Organizația Mondială a Comerțului de 18 ani. Georgia este ultimul obstacol – toate celelalte 152 de țări membre ale OMC și-au dat acordul pentru aderarea Rusiei.

O inițiativă de mediere ruso-georgiană propusă de Elveția

Your browser doesn’t support HTML5

O inițiativă de mediere ruso-georgiană propusă de Elveția



Multă vreme, autoritățile de la Tbilisi au cerut Moscovei să permită vameșilor georgieni să activeze în republicile separatiste, Abhazia și Osetia de Sud, recunoscute de Rusia ca țări independente după războiul ruso-georgian din 2008. În caz contrar, georgienii au amenințat cu folosirea dreptului de veto pentru a-i bloca aderarea la OMC. Cererea a fost respinsă de Rusia.

Cum după război cele două țări nu au reluat relațiile diplomatice, Elveția și-a asumat medierea unei înțelegeri. Săptămâna trecută, Georgia a acceptat oferta Elveției de a supraveghea și garanta legalitatea comerțului între Rusia și cele două republici separatiste. Elveția a propus trimiterea observatorilor internaționali la punctele de trecerea a graniței între Rusia, Osetia de Sud și Abhazia.

O propunere pe care președinta elvețiană Micheline Calmy-Rey i-a prezentat-o duminică la Moscova președintelui rus, Dmitri Medvedev, înainte de a se îndrepta spre Tbilisi.

Dacă Rusia se alătură OMC, aceasta va fi cea mai importantă evoluție în liberalizarea comerțului mondial de la aderarea Chinei cu un deceniu în urmă.

Banca Mondială estimează că aderarea va deschide economia Rusiei mai multor investiții și va genera, pe termen mediu, o creștere adițională de 3,3 la sută pe an pentru economia rusă, cu posibilitatea de creștere până la 11 la sută.

Și Uniunea Europeană, și Statele Unite, care ar vrea să aibă în Rusia un partener mai previzibil, și-au exprimat speranța că ea va putea fi primită până la sfârșitul anului.

Agenția Reuters notează că este și un scop ambițios al premierului rus, Vladimir Putin, care dorește să revină la președinția țării la alegerile din martie 2012.

Tot Reuters atrage, însă, atenția că au început pregătirile de prezidențiale și în Statele Unite, unde opoziția republicană va folosi orice posibilitate pentru a-l critica pe președintele Barack Obama. Un susținător declarat al primirii Rusiei în OMC, președintelui nu-i va fi ușor să convingă și Congresul.

Săptămâna trecută, liderul majorității republicane din Camera Reprezentanților, John Boehner a criticat politica de „resetare” a relațiilor cu Rusia promovată de Obama și a cerut administrației ca, în lumina revenirii lui Vladimir Putin la Kremlin, să se opună aderării Rusiei la OMC.