România susține necondiționat începerea negocierilor de aderare a Serbiei la Uniunea Europeană

Traian Basescu: Bucureştiul nu va şantaja Belgradul cu problemele comunității româneşti.





Potrivit datelor oficiale circa şapte la sută din populația Serbiei se declară de nationalitate romana, numai ca exista cel putin inca atâția etnici romăni care fie se declara vlahi, fie de-a dreptul sirbi. O suta de mii de vorbitori de limba romana ar exista in Serbia, conform aprecierilor neoficiale, dar unii dintre ei nu tin la originea lor, in vreme ce altii nu au conditii sa si-o dezvolte.

Traian Băsescu a discutat cu omologul sau sârb Boris Tadic aceste probleme, in conditiile in care Belgradul incearca sa scape de presiunile minoritatilor, dintre care cea ungara, care reprezinta 10 la suta din totalul populatiei sirbe este mult mai puternica. Presedintele Basescu a venit in prima sa vizita de stat la Belgrad cu trei mesaje: 1) Romania sustine urgentarea parcursului european al Serbiei; 2) Bucurestiul ofera Belgradului posibilitatea de a intra in citeva proiecte energetice mari, includerea in AGRI-Azerdbaidjan Georgia Romania Interconector, prin care se va aduce gaz azer in Georgia (unde se lichefiaza) si apoi se transporta prin Marea Neagra spre Constanta, unde se regazifica si se trimite prin conducte spre Occident, dar mai ales proiectul referitor la Oleoductul Pan European (PEOP) prin care petrolul caspic se va transporta printr-o conducta prin Serbia spre Trieste. Romania si Serbia sint principalii parteneri in acest proiect, iar deocamdata oleoductul va lega Constanta de Pancevo, un oras industrial la circa 100 de kilometric de Belgrad. Distanta de la malul Marii Negre pina la Pancevo este de 900 de kilometri, iar cnstructia oleoductului pe acest parcurs va costa 220 de milioane de euro. Presedintii roman si sirb s-au mai gindit, insa, astazi la o solutie de crestere a independentei energetice a celor doua tari, si anume la construierea celei de-a treia hidrocentrale commune pe Dunare-Portie de Fier Trei.

Al treilea obiectiv al Bucurestiului in relatia cu Serbia este si cel mai important pentru Romania: rezolvarea problemelor minoritatii romanesti de aici.

Dupa intilnirile pe care le-a avut Traian Basescu in Serbia ramine inca deschisa intrebarea cum va reusi Romania sa convinga Serbia sa ofere etnicilor romani drepturi la standarde europene fara a conditiona Belgradul in demersurile sale spre Uniunea Europeana.

Romania care prin traditie spune ca are doi buni vecini. Serbia si Marea Neagra, pare mai degraba hotarita sa-i ajute benevol pe sirbi in aspiratiile lor si sa lase pe mai tirziu chestiunea etnicilor romani, fiindca pina atunci poate ca si comunitatile de romani se organizeaza si reusesc sa se inteleaga intre ele.